FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze ojačale, cijene eura i nafte porasle

Autor: neba
TOKYO, 8. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, unatoč novom potresu u Japanu, dok je tečaj eura prema dolaru dosegnuo novu najvišu razinu u 15 mjeseci, nakon što su jučer povećane kamatne stope u eurozoni.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 1,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Šangaju, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,6 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,3 posto.

Novi snažan potres koji je jučer uzdrmao Japan nije, čini se, nanio dodatne štete nuklearnoj elektrani Fukushima, iz koje istječe radijacija od 11. ožujka, kada je oštećena u katastrofalnom potresu.

Premda su cijene dionica na azijskim burzama porasle, trguje se oprezno jer nema vijesti koje bi jasnije usmjerile ulagače.

Na valutnim se, pak, tržištima tečaj eura jutros, po prvi puta nakon 15 mjeseci, probio iznad razine od 1,44 dolara. No, kasnije se ipak spustio na 1,4390 dolara.

Jačanje eura posljedica je jučerašnjeg povećanja ključne kamate Europske središnje banke s 1 na 1,25 posto, čime je povećana razlika u kamatama u eurozoni i SAD-u, gdje se ključna kamata i dalje kreće na rekordno niskih 0 do 0,25 posto.

Uz to, dolar je pod pritiskom jer predsjednik SAD-a Barack Obama i republikanci u Kongresu još nisu postigli dogovor o proračunu, pa SAD-u prijeti privremena obustava rada državne uprave ako demokrati i republikanci ne pronađu rješenje do petka.

Zbog toga je dolar oslabio i prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj pao s jučerašnjih 85,35 na 85,10 jena.

Cijena eura prema japanskoj valuti porasla je, pak, s jučerašnjih 121,70 na 122,45 jena, novu najvišu razinu u 11 mjeseci.

Zbog rata u Libiji i slabljenja dolara, cijene nafte dosegnule su nove najviše razine u dvije i pol godine.

Jutros je terminska cijena 'crnog zlata' na burzi u New Yorku porasla za 50-ak centi, na 110,85 dolara po barelu, dok je na Londonskom tržištu ojačala 0,6 posto, na 123,39 dolara.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙