FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: Fed ocijenio da je oporavak "umjeren"

Autor: dhai
WASHINGTON/ZAGREB, 27. travnja 2011. (Hina) - Kreatori politike američke središnje banke - Federalnih rezervi (Fed), ocijenili su u srijedu da se gospodarstvo oporavlja "umjerenim tempom", da je porast inflacije vjerojatno privremen, te se suglasili da Fed završi program otkupa državnih obveznica vrijedan 600 milijardi dolara u lipnju, kao što je planirano.

"Gospodarski oporavak teče umjerenim tempom, a ukupni uvjeti na tržištu rada postupno se poboljšavaju", istaknuo je Federalni odbor za otvoreno tržište (FOMC) u priopćenju nakon dvodnevnog sastanka u Washingtonu. "Povećanje cijene energije i drugih roba povisili su inflaciju posljednjih mjeseci", rekao je Fed, dodajući kako očekuje da će "ti učinci biti prolazni".

Fed je ostavio svoju referentnu kamatnu stopu na razini od 0.00 do 0.25 posto, koja je takva od prosinca 2008. i ponovio obećanje, koje ponavlja od ožujka 2009., da će kamatna stopa ostati "izuzetno niska" kroz "duže razdoblje".

Na Wall Streetu su dionice i prinosi na 10-godišnjim obveznicama porasli nakon priopćenja Fed-a.

Predsjednik Federalnih rezervi Ben Bernanke u srijedu će održati svoju prvu konferenciju za tisak na kojoj će govoriti o priopćenju FOMC-a i njegovim obnovljenim ekonomskim projekcijama, te 30-ak minuta odgovarati na pitanja novinara. To je prva konferencija za tisak jednog predsjednika Fed-a u povijesti i u SAD-u se očekuje s velikim interesom.

(Hina) xdh ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙