FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro stabilan prema dolaru, čekaju se odluke središnjih banaka

Autor: gvla
LONDON, 4. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak ostao gotovo nepromijenjen prema dolaru budući da su tržišta većim dijelom već uračunala u cijene očekivano travanjsko povećanje kamatnih stopa eurozone.

Euro je prema dolaru ostao nepromijenjen, na 1,4227 dolara. Prema jenu je nakratko poskočio iznad razine od 120 jena po prvi puta od svibnja 2010., ali se kasnije povukao na 119,40 jena, 0,2 posto ispod razine zabilježene u petak.

Dolar je prema jenu ostao nepromijenjen, te se njime trgovalo po 84,06 jena.

Analitičari ističu da tržištima u ovome tjednu prijete brojni rizici, uključujući niz odluka središnjih banaka o kamatnim stopama u razvijenim gospodarstvima, te niz izjava iz američke središnje banke Fed tijekom dana, uključujući govor Fed-ovog čelnika Bena Bernankea, što je ulagače nagnalo na strpljivo čekanje.

Očekuje se da će Bank of Japan na sastanku u srijedu vjerojatno srezati prognozu gospodarskog rasta i zadržati ultra-popustljivu monetarnu politiku, dok su izjave jednog dužnosnika Fed-a u petak signalizirale suprotno stajalište i naglasile neizvjesnost oko potrebe za pooštravanjem američke monetarne politike.

Tržišta također očekuju da će Europska središnja banka (ECB) na jačanje inflatornih pritisaka u eurozoni reagirati podizanjem kamatnih stopa u četvrtak sa sadašnjih rekordno niskih razina, uz uračunata dva dodatna povećanja za četvrtinu postotnog boda do kraja ove godine.

"Mislim da je euro sad nadomak plafona, budući da je priča o razlici u monetarnim politikama gotovo potpuno uračunata u cijene", ocjenjuje valutni strateg BTM-UFJ-a Lee Hardman.

"Jen će vjerojatno nastaviti postupno slabjeti. Ipak, smatramo da je vjerojatnije da će prema jenu jačati dolar nego euro. Smatramo da tržište podcjenjuje očekivanja vezana uz američke kamatne stope", dodaje Hardman.

Bolji od očekivanih podaci o američkoj zaposlenosti u petak ukazali su na snažniji oporavak gospodarstva SAD-a i signalizirali mogućnost podizanja američkih kamatnih stopa.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙