FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao prema dolaru pred sastanak Feda

Autor: gvla
LONDON, 26. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u utorak na međunarodnim tržištima ojačao prema dolaru koji se našao pod pritiskom očekivanja da sastanak američke središnje banke Fed vjerojatno neće iznjedriti nikakve signale eventualnog skorašnjeg pooštravanja monetarne politike.

U takvim je okolnostima euro ojačao 0,2 posto prema dolaru, na 1,4607 dolara, nakon što je prethodno skočio na najvišu razinu u 16 mjeseci od 1,4653 dolara, temeljem očekivanja da će Fed zadržati popustljivu monetarnu politiku.

Dolar je oslabio i prema jenu, skliznuvši na 81,56 jena, najnižu razinu u četiri tjedna. Kasnije se oporavio na 81,71 jen.

Jedinstvena je valuta podršku za rast dobila i od uspješne današnje aukcije španjolskih trezorskih zapisa.

"Svaki rast dolara predstavlja dobru priliku za prodaju budući da bi dolar trebao ostati slab osim ako Fed ne signalizira spremnost na pooštravanje monetarne politike, što ne očekujemo", ocjenjuje viši valutni analitičar Credit Agricolea Adam Myers.

Ulagači su u očekivanju ishoda prvog dana Fed-ovog redovnog zasjedanja koje započinje danas, te obraćanja novinarima bančina čelnika Bena Bernankea u srijedu, prvog zakazanog obraćanja medijima čelnika Fed-a u 97-godišnjoj povijesti te banke.

Dok je Fed još uvijek u procesu kupovanja obveznica novotiskanim novcem, Europska središnja banka (ECB) kamatne je stope eurozone ranije ovaj mjesec podigla s rekordno niske razine na 1,25 posto. Očekuje se da bi to uskoro mogla i ponoviti.

(Hina) xgvla yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙