FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprezan početak trgovanja na europskim burzama

Autor: neba
LONDON, 27. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama vodeći indeksi jutros blago pali, nakon četiri dana neprekidnog rasta, jer su ulagači oprezni uoči odluka čelnika američke središnje banke o monetarnoj politici.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,1 posto, na 1.144 boda, nakon što je jučer ojačao 0,2 posto.

Pariški CAC i londonski FTSE indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,1 i 0,3 posto, dok je frankfurtski DAX bio u blagom plusu.

Ulagači s nestrpljenjem čekaju odluke čelnika američkog Feda o daljnjoj monetarnoj politici.

Analitičari očekuju da će Fed ostaviti ključne kamate nepromijenjene na rekordno niskim razinama, te ostati pri odluci da u lipnju okonča program otkupa 600 milijardi dolara vrijednih državnih obveznica.

No, na konferenciji za novinare predsjednik Feda mogao bi prezentirati detalje izlazne strategije Feda i pritom se osvrnuti na situaciju u američkom gospodarstvu.

„Završetak kvantitativnog popuštanja monetarne politike u SAD-u u lipnju već je uračunat u cijene dionica. Stoga će utjecaj vijesti iz Feda biti umjeren, osim ako ne bude senzacija. Ako Fed najavi nastavak programa otkupa obveznica, to bi moglo negativno utjecati na tržište jer bi značilo da gospodarstvo slabi“, objašnjava Jacques Henry, analitičar u tvrtki Louis Capital Markets.

Među najvećim je dobitnicama jutros dionica Ericssona, s rastom cijene za 7 posto, nakon što je ta švedska kompanija objavila bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros porastao 1,4 posto, na 9.691 bod.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙