FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobra poslovna izvješća poduprla europske burzovne indekse

Autor: mkuz
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 27. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u srijedu su podršku dobivali od snažnih rezultata poslovanja čitavog niza kompanija, uključujući Ericsson.

Indeks londonske burze FTSE tako je bio u plusu 0,23 posto, na 6.083 bodova, a frankfurtski DAX je dosegao 7.416 bodova, ojačavši pritom 0,82 posto. Pariški CAC je bio na dobitku 0,69 posto, popevši se na 4.073 boda.

"Do sada smo imali snažnu sezonu objave poslovnih izvješća u SAD-u, a u Europi nije bilo većih problema, iako je još rano za konačnu ocjenu", rekao je strateg Graham Secker iz Morgan Stanleya.

Dionica švedskog proizvođača telekomunikacijske opreme Ericssona poskočila je 9,6 posto nakon objave snažnih poslovnih rezultata u prvom tromjesečju. Nokijina je, pak, dionica ojačala 2,7 posto nakon objave da planira otpustiti četiri tisuće radnika a daljnjih tri tisuće radnih mjesta prebaciti u tvrtku Accenture kako bi smanjila troškove.

Bolji od očekivanja rezultati poslovanja podigli su i cijenu dionica francuskog proizvođača automobila Renaulta, za 4,7 posto.

Od pojedinačnih dobitnika izdvaja se još farmaceutska tvrtka GlaxoSmithKline, čije su dionice ojačale 1,7 posto nakon objave poslovnih rezultata.

Na strani rijetkih gubitnika bio je, pak, britanski zajmodavac Barclays, s padom cijena dionica od 4,8 posto nakon što je izvijestio o padu dobiti u prvom tromjesečju.

Pozornost ulagača usmjerena je redovnom dvodnevnom zasjedanju američke središnje banke Fed koje danas završava. Očekuje se da će se Fed držati svojega plan da u lipnju okonča 600 milijardi dolara vrijedna program otkupa državnih obveznica, ali pitanja o izlaznoj strategiji razjasnit će se vjerojatno na konferenciji za novinare predsjednika Feda Ben Bernankea na kojoj bi mogao dati naznake stajališta središnje banke o tom pitanju.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks porastao 1,39 posto, na 9.691 bod.

(Hina) xmkuz yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙