FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izjave monetarnih dužnosnika poduprle dolar i euro prema jenu

Autor: gvla
LONDON, 30. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Jen je u srijedu oslabio na međunarodnim tržištima valuta, skliznuvši na najnižu razinu u 10 mjeseci prema euru pod utjecajem razlike između popustljive japanske monetarne politike i izjava dužnosnika eurozone i Sjedinjenih Država koji ovih dana ukazuju na potrebu podizanja kamatnjaka.

Euro je tako prema jenu poskočio na 117,28 jena, najvišu razinu od svibnja 2010. Europska jedinstvena valuta ujedno je oslabila prema dolaru 0,2 posto, spustivši se na 1,4082 dolara.

Dolar je prema jenu ojačao na 83,19 jena, dosegnuvši najvišu razinu od 11. ožujka.

Nedavni komentari dužnosnika američke središnje banke Fed i ECB-a signaliziraju skoro podizanje kamatnih stopa u SAD-u i eurozoni i u suprotnosti su sa stajalištem koje je zauzeo Bank of Japan, najavljujući da će još neko vrijeme zadržati kamatne stope nadomak nule kako bi podupro treće svjetsko gospodarstvo u oporavku od posljedica devastirajućeg potresa i tsunamija.

Predsjednik Fed-ove podružnice u Dallasu Richard Fisher u utorak je kazao da će nakon okončanja bančinog 600 milijardi dolara vrijednog programa kupovanja obveznica u lipnju glasovati protiv nastavka politike monetarnog popuštanja.

Ulagači su to protumačili kao signal mogućeg pooštravanja američke monetarne politike, što je dalo poticaja rastu prinosa po kratkoročnim američkim državnim obveznicama, povećavši razliku u prinosima u odnosu na japanske.

"Jen je vrlo osjetljiv na razlike u prinosima pa tako, s rastom prinosa po kratkoročnim američkim obveznicama, dolar jača prema jenu", komentira valutni strateg Credit Suissea u Zuerichu Marcus Hettinger.

Upozorava ipak da bi jačanje dolara mogao biti kratkoga vijeka budući da je stvarno povećanje kamatnih stopa u SAD-u još daleko, dok će uvjerenje da će ECB već u travnju povisiti kamatne stope u eurozoni nastaviti davati podršku euru.

Analitičari ocjenuju da dužnička kriza u eurozoni neće dugoročno značajnije pogoditi jedinstvenu valutu, pod uvjetom da se eurozona ne raspadne, dok Fed zbog slabe situacije na tržištu rada neće tako skoro posegnuti za monetarnim pooštravanjem.

Pozitivno raspoloženje na tržištima dionica dalo je poticaja apetitu ulagača za rizikom i ohrabrilo ih na okretanje valutama viših prinosa, pa je australski dolar poskočio na najvišu razinu u 29 godina prema američkom imenjaku, i najvišu razinu u deset mjeseci prema jenu. Australskim se dolarom tako trgovalo po 1,0310 dolara, te po 85,70 jena.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙