FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar blago ojačao prema euru, procjenjuju se izgledi za podizanje kamatnjaka u SAD-u

Autor: gvla
LONDON, 5. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Dolar je u utorak ojačao prema euru na međunarodnim tržištima valuta budući da ulagači nastoje procijeniti izglede da američka središnja banka slijedi primjer Pekinga i Frankfurta i podigne kamatnjake kako bi obuzdala inflaciju.

Euro je tako kliznuo na 1,4182 dolara, nakon što je prethodni dan nakratko dosegnuo najvišu petomjesečnu razinu prema dolaru od 1,4268 dolara, poduprt očekivanjima da će Europska središnja banka (ECB) u četvrtak povisiti kamatne stope u eurozoni.

Europska jedinstvena valuta ujedno je blago ojačala prema jenu, na 119,52 jena.

Dolar je također bio na dobitku prema japanskoj valuti, te se njime trgovalo po 84,27 jena.

Sve su oči sada uprte u američku središnju banku Fed, koja u utorak objavljuje zapisnike sa sastanka monetarnog povjerenstva od prije tri tjedna. Tržište je u potrazi za naznakama Fed-ovog skretanja u smjeru pooštravanja monetarne politike.

Bančini su dužnosnici u dosadašnjim komentarima tvrdili kako je, unatoč rastu cijena goriva i hrane, temeljna inflacija "prigušena", signaliziravši time da još ne razmišljanju o podizanju kamatnih stopa.

"Iako smatraju da su cjenovni pritisci 'prolazni', pažljivo ih prate za slučaj da cijene roba nastave rasti i da pojačaju inflatorne pritiske. Međutim, tržište je dosad u cijene uračunalo tek 55-postotnu šansu za Fedovo podizanje ključnih kamatnih stopa, nasuprot 100-postotnoj šansi podizanja ECB-ovih u četvrtak", ocjenjuje Kathy Lien iz Global Forex Advisors.

ECB je u svibnju 2009. srezao kamatnjake u eurozoni na važećih rekordno niskih jedan posto, kako bi podupro europsko gospodarstvo u uvjetima globalne financijske krize.

Kina je u međuvremenu u utorak po četvrti puta od listopada povisila kamatnjake u najnovijem nastojanju usmjerenom na zauzdavanje zajmodavnih aktivnosti i kontrolu inflacije.

Australija je pak svoje kamatne stope u skladu s očekivanjima u utorak ostavila nepromijenjenima na 4,75 posto, ustvrdivši da će snažni australski dolar nastaviti držati inflaciju pod kontrolom.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙