FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fed bi mogao smanjiti program kupovine obveznica

Autor: gple
PRAG, 29. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Čelnik odjela za St. Louis u američkoj središnjoj banci pozvao je u utorak Fed da počne postupno ukidati mjere ublažavanja monetarne politike, ustvrdivši da bi vrijednost programa kupovine državnih obveznica mogla biti srezana za 100 milijardi dolara.

Američki dužnosnici možda neće biti spremni ili neće moći čekati da se otklone sve neizvjesnosti na međunarodnoj razini kako bi počeli s normalizacijom trenutno vrlo blage monetarne politike, upozorio je James Bullard.

"Brine me, između ostalog, što je monetarna politika trenutno toliko blaga da je moramo početi odmah vraćati u normalu jer će taj proces potrajati", kazao je Bullard novinarima u utorak na rubu ekonomske konferencije u Pragu.

Upitan treba li Fed odmah početi ukidati mjere, odgovorio je potvrdno. "I dalje kupujemo državne obveznice. Potpirujemo vatru."

"Budemo li čekali predugo, inflacija će ubrzati i u Sjedinjenim Državama i širom svijeta."

Fed bi trebao početi smanjivati program otkupa obveznica i potom napraviti predah na nekoliko sjednica vijeća za monetarnu politiku da bi potom ponovno počeo pooštravati mjere, drži on.

"Mislim da bi se program otkupa imovine mogao smanjiti za 100 milijardi dolara u odnosu na početnu vrijednost ali prepustio bih to ostalim članovima vijeća", kazao je novinarima.

Bullard ove godine nema pravo glasa u odlučivanju o Fedovoj monetarnoj politici.

Analitičari smatraju da će američka središnja banka vjerojatno ipak u cijelosti realizirati 600 milijardi dolara vrijedan program kupovine obveznica. Nekoliko je vodećih dužnosnika Feda u ponedjeljak kazalo kako gospodarstvu i dalje treba potpora.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙