FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: tdel
ZAGREB, 26. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

NOVI MAROF - U vezi s istragom transkripata dostavljenih haaškom tribunalu premijerka Jadranka Kosor danas je na novinarski upit odgovorila da sve prijepore, dvojbe i različite informacije o određenu vremenu treba rasvijetliti. "Na tome se radi i na tome i osobno inzistiram, a analiziramo i rad ureda za suradnju s međunarodnim kaznenim sudom", kazala je Kosor novinarima za boravka u Novom Marofu. "Želimo Hrvatsku u potpunosti uređenu kao pravnu državu pa i to treba gledati u tom kontekstu. Pravna država traži istinu i o razdoblju koje se sada spominje u raznim polemikama", rekla je Kosor. " Na tome će se raditi i vjerujem da ćemo vrlo brzo imati precizne rezultate, bez strasti i politiziranja, samo činjenice na stolu", istaknula je Kosor. Podsjetila je kako je Vlada već podnijela zahtjev za status prijatelja suda te dodala da i dalje radi na drugim projektima. "Na tom poslu treba puno više raditi, manje pripovijedati, a još manje polemizirati", poručila je Kosor.

NOVI MAROF - Predsjednica vlade Jadranka Kosor je, komentirajući danas na novinarsko traženje rezultate nekih istraživanja koja pokazuju da vlada ne vodi zemlju u dobru smjeru, rekla kako su najbolja istraživanja svakodnevni susreti s gospodarstvenicima i građanima u svim dijelovima Hrvatske. "Vlada bez obzira na bilo kakva istraživanja mora i dalje raditi i donositi odluke", istaknula je premijerka Kosor u izjavi novinarima nakon otvorenja Kulturnog centra "Ivana Rabuzina" u Novom Marofu. Podsjetila je da je ovo izborna godina te dodala da se ostvaruje ono što je tražila da to ne bude izgubljena godina. "Radimo na svim gospodarskim projektima i velikim investicijama. One će sigurno pridonijeti otvaranju određena broja radnih mjesta, što je i najvažnije", ocijenila je premijerka. Smanjiti nezaposlenost u ovoj godini velika je zadaća kao i osigurati gospodarski rast, naglasila je i dodala: "Mislim da će se naši planovi ostvariti i to pokazuju dobri izvozni rezultati." Na novinarski upit o poticajima za kupnju stanova, Kosor je rekla da to već donosi rezultate, no da sve mjere treba gledati kao cjelinu.

KONJŠČINA/NOVI MAROF- Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor sa suradnicima obišla je danas u Konjščini tvrtku ZMH Horvat, koja se bavi proizvodnjom, preradom i distribucijom smrznute hrane, i njezin novi pogon te Kulturni centar "Ivan Rabuzin" u Novome Marofu. Tvrtka ZMH Horvat na godinu na tržište plasira više od 2000 tona smrznutih proizvoda (riba, povrće i njoki), a osim svoje proizvode izvozi u zemlje Europske unije te u susjedne zemlje. Premijerka Kosor tom je prigodom istaknula da je novi proizvodni pogon te tvrtke izgrađen kreditom i potporom vlade i resornoga ministarstva (pet milijuna kuna). "Otvaranje novog pogona u gospodarskoj zoni Konjščina svjedoči da je 2011. godina izlaska iz krize", istaknula je predsjednica vlade, dodajući da je od 2004. do danas pokrenuto više od 325 zona u koje je uloženo 600 milijuna kuna, a samo je zemljište vrijedno 700 milijuna kuna. Načelnik konjščinske općine Mirko Krznar izrazio je zadovoljstvo što će novi pogon omogućiti nova radna mjesta za istočni dio Krapinsko-zagorske županije. Predsjednica vlade Jadranka Kosor istaknula je na otvorenju Kulturnoga centra "Ivan Rabuzin" u Novome Marofu da će on otvoriti nove mogućnosti i domete za mlade i talentirane ljude. Premijerka Kosor otkrila je poprsje velikana naivne umjetnosti Ivana Rabuzina, rad akademskog kipara Ivana Grošinića, koje je izrađeno na poticaj Ogranka Matice hrvatske i Družbe braće hrvatskoga zmaja.

RIJEKA - Potpredsjednik IDS-a i saborski zastupnik Damir Kajin rekao je danas na konferenciji za novinare u Rijeci da vlasti nije važno to što je Hrvatska pred bankrotom, nego da joj je važno tko je dostavio transkripte Haagu, te je ocijenio da HDZ spašava sebe "projekcijom kaosa i stvaranjem dojma izvanrednog stanja". Govoreći o prijedlogu da se Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji podigne na razinu ustavnog zakona, Kajin je ustvrdio da braniteljima taj ustavni zakon ne treba, nego da je on "potreban HDZ-ovim trabantima, tj. njegovim udrugama i lažnim braniteljima". Kajin je rekao da bi se status branitelja kada bi se iz registra branitelja "očistilo 150.000 lažnih branitelja" i bez ustavnog zakona znatno poboljšao. Osvrnuvši se na rasprave o tome tko je dostavio transkripte Haagu, Kajin je rekao kako Hrvatskoj, čini se, nije problem što su se poslije Oluje dogodili zločini, nego transkripti. Zapitao je zašto javnost i Haag ne bi imali uvid u transkripte i zašto se stvara dojam izvanrednog stanja te je zaključio da "HDZ projekcijom kaosa spašava sebe".

ZAGREB - Zagrebački gradonačnik Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem zajednički su danas od predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga Ive Čovića i direktora podružnice ZET-a Dubravka Baričevića zatražili da produže valjanost sustava besplatnoga javnog prijevoza do 1. srpnja 2011. O Bandićevu i Špremovu zahtjevu priopćenjem je izvijestio Ured zagrebačkoga gradonačelnika. U priopćenju se podsjeća da 1. svibnja stupa na snagu dio odluke o socijalnoj skrbi koju je zagrebačka Gradska skupština donijela 20. prosinca 2010., a kojom je, među ostalim, uređeno i pravo na besplatan javni gradski prijevoz za određene kategorije građana. Procjenjuje se da će gotovo 250 tisuća građana uživati tu povlasticu, to jest pravo na besplatni prijevoz, a za ostvarenje tog prava, ističe se u priopćenju, građani moraju prikupiti veći broj dokumenata, među kojima i uvjerenje o prebivalištu koje izdaje MUP – Policijska uprava zagrebačka, što ne mogu učiniti u zadano vrijeme - do 30. travnja. S obzirom na to da je riječ o velikom broju korisnika, od uprave Zagrebačkog holdinga i ZET-a zahtijevaju da građanima omoguće prijevoz po sadašnjim uvjetima do 1. srpnja 2011., dok ne pribave potrebnu dokumentaciju kako bi se od toga dana u cijelosti mogli koristiti svojim pravom u skladu s odlukom od 20. prosinca 2010.

SPLIT - U pokušaju pljačke banke predvečer u Splitu ranjen je zaštitar, kratko je večeras izvijestila splitsko-dalmatinska Policijska uprava. Pokušaj pljačke dogodio se u 17,45 sati u Imex banci u Ulici Ruđera Boškovića, kada je ranjen zaštitar. Kako se neslužbeno doznaje, zaštitar je ranjen u nogu, a po prvim informacijama, život mu nije ugrožen. Iz banke nije odnesen novac, a očevid traje. To nije jedina pljačka danas u Splitu. Petnaetak minuta poslije opljačkan je poštanski ured na Blatinama. Budući da pošta nema zaštitara, maskirani pljačkaš naoružan pištoljem lako je odnio zasad nepoznatu svotu novca.

OSIJEK - Osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) podnijelo je istražnome sucu osječkoga Županijskog suda istražni zahtjev protiv 62-godišnjega državljanina Republike Hrvatske i Republike Srbije zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civila, izvijestilo je to odvjetništvo na internetskim stranicama ne navodeći identitet osumnjičenika. Neslužbeno se doznaje da je riječ o Boži Boliću. Kako u priopćenju za javnost navodi ŽDO, osnovano se sumnja da je 62-godišnjak od 22. studenoga 1991. do 22. rujna 1992. bio zapovjednik stanice milicije u Erdutu tijekom oružane pobune lokalnoga srpskog stanovništva i oružanih napada JNA na Republiku Hrvatsku. Osumnjičenika koji nije dostupan državnim tijelima RH se tereti da je, protivno odredbama međunarodnoga ratnog i humanitarnog prava, nezakonito privodio, zatvarao i zlostavljao civile te izravno zapovjedio sebi podređenim pripadnicima milicije da čine ta kaznena djela. Zbog zlostavljanja, nekoliko je osoba umrlo. Neki su civili predani paravojnim postrojbama Željka Ražnjatovića Arkana, koje su ih pobile, a nekima se gubi trag.

ZAGREB - USKOK je podigao optužnicu protiv krijumčarske skupine pod vodstvom Vlade Cesarca koja je prošle godine u Nizozemsku prokrijumčarila 20 signalnih pištolja prerađenih u ubojito oružje, a u Hrvatsku "vratila" pet i pol kilograma amfetamina. Ne navodeći imena optuženih, već samo inicijale, USKOK je na svojoj internetskoj stranici objavio da ih tereti za udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari te zlouporabu opojnih droga. USKOK u optužnici navodi da je Cesarec u Bosni i Hercegovini nabavio 49 komada plinsko-signalnih pištolja prepravljenih u vatreno oružje na način da je u proširenu originalnu cijev umetnuta cijev kalibra 6,35 milimetara. Potom je angažirao suradnike koji su oružje trebali prokrijumčariti i sakriti u Hrvatskoj, a nakon toga 20 komada prenijeti u Nizozemsku, gdje ih je zajedno s jednim optuženikom Cesarec osobno prodao. Osim krijumčarenja i nezakonite prodaje oružja Cesarec se, zajedno sa suradnikom koji mu je u Nizozemskoj pomogao prodati pištolje, tereti i da je krajem rujna 2010. u Nizozemskoj nabavio pet vakumiranih paketića vlažnog amfetamina ukupne težine 5.4 kilograma.

SPLIT - Otvorenjem izložbe fotografija o ratnom putu 4. gardijske brigade večeras je u Splitu počelo obilježavanje 20. obljetnice te brigade u kojoj je tijekom Domovinskog rata, kako je rečeno, bilo angažirano 7000 bojovnika od kojih je 194 poginulo, pet nestalo i 1400 ranjeno. Na izložbi, koja će u splitskome fotoklubu trajati tjedan dana, predstavljene su 34 fotografije što ih je odabrao splitski fotoreporter Matko Biljak. Predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Božo Zadro istaknuo je otvarajući izložbu golem doprinos te brigade uspostavi slobodne i neovisne Hrvatske. "Djelo 4. gardijske brigade nije zaboravljeno, žrtva nije bila uzaludna iako danas postoji puno stvari koje bismo mijenjali", rekao je Zadro.

SPLIT - Sa zgrade splitske Gradske uprave 21-godišnja K. Ć. skinula je danas zastavu Europske unije i umjesto nje istaknula zastavu Republike Hrvatske, zbog čega je bila privedena u policiju, odakle je puštena nakon prekršajne obrade, izvijestila je popodne splitsko-dalmatinska Policijska uprava. Po neslužbenim informacijama, zastavu Europske unije skinula je Kristina Ćurković - aktivistica udruge "Volim Hrvatsku". Tijekom razgovora u policiji od 21-godišnjakinje je oduzeta zastava Europske unije, koja je vraćana Gradskoj upravi, a protiv nje će biti podnesen optužni prijedlog iz članka 18. Zakona o prekršaju javnog reda i mira, rečeno je u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi.

DUBROVNIK - U samostanu sv. Klare u Dubrovniku večeras je otvorena izložba likovnih i literarnih radova djece i mladih dubrovačke biskupije kojom je počeo program Ususret beatifikaciji pape Ivana Pavla II., inače počasnoga građanina grada Dubrovnika. U sklopu programa, 28. travnja u 20 sati u dvorani Visiji samostana sv. Klare bit će prikazan film Bože Vodopije "Papa u Dubrovniku", koji će podsjetiti na pohod Ivana Pavla II. tome gradu 6. lipnja 2003. godine. U petak, 29. travnja u predvorju samostana sv. Klare bit će otvorena izložba pod nazivom "Papa Ivan Pavao II. - Okom umjetnika grada", nakon čega će se održati aukcija izloženih slika, a sav je prihod namijenjen rodilištu dubrovačke bolnice. Program Ususret beatifikaciji završit će molitvenim bdijenjem koje će početi u subotu, 30. travnja, u 20 sati u dubrovačkoj katedrali.

(Hina) xtdel yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙