FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ntod
ZAGREB, 26. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Stranka demokratske akcije Hrvatske (SDA) oštro osuđuje haašku presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču i zbog visine kazne i zbog kvalifikacije "Oluje" kao "udruženoga zločinačkog pothvata" te poručuje da će samo pravedna drugostupanjska presuda poslužiti trajnu miru i dobrosusjedskim odnosima na ovim prostorima. "Nesporna je činjenica da je Krajina bila okupirana kao i da je Oluja bila legalna i legitimna vojna operacija koja je dovela do sloma paravojnih srpskih snaga ne samo u Hrvatskoj nego i u BiH i time pridonijela završetku rata na ovim prostorima", ističe SDA u današnjem priopćenju. SDA je odbacila tezu o "udruženom zločinačkom pothvatu" kao i svaku namjeru da se pravedan i obrambeni Domovinski rat pretvara u zločinački. Poziva drugostupanjsko vijeće Haaškoga suda da uzme u obzir povijesno-političke i vojne okolnosti koje su dovele do obrambenoga Domovinskog rata te da utvrdi olakotne okolnosti i donese pravičnu presudu za generale. Jer, kako SDA navodi, u obrazloženju presude nema nijedne olakotne okolnosti, nijednog argumenta obrane ni za generale ni za sve one koji su ustali u obranu svojih domova, zaštitu svojih obitelji, svoje domovine, u obranu slobode, časti i ljudskog dostojanstva. Nevjerojatno je, dodaje se, da je Haaški sud zanemario da su tzv. srpska krajina u Hrvatskoj i Republika Srpska u BiH nastale u ratu pokušajem ostvarenja ideje o velikoj Srbiji, koja je provođena brutalno i krvavo, a rezultirala je tisućama mrtvih, ranjenih, raseljenih, prognanih, poniženih i silovanih - od Vukovara, Škabrnje, Struge, pa do Srebrenice, Sarajeva i Bihaća.

ŠIBENIK - Osmo međunarodno savjetovanje "Humanitarno razminiranje 2011.", na kojem se okupilo 170 sudionika iz 37 zemalja, počelo je danas u hotelskom naselju Solarisu u organizaciji Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) i HCR-ov centar za testiranje, razvoj i obuku, pod pokroviteljstvom predsjednika države Ive Josipovića. Skup je otvorio Zlatko Gareljić, predsjednikov izaslanik, naglasivši kako je to savjetovanje jako bitno jer iz njega svake godine proizlaze nova znanja i tehnologije u borbi s minama, a humanitarno razminiranje dobiva još veću važnost. Podsjetio je kako je u Hrvatskoj još 800 četvornih kilometara minski sumnjiva područja, a minama su onečišćena područja u čak 12 hrvatskih županija. Rekao je kako pripadnici Hrvatske vojske od 1999. sudjeluju u mirovnim misijama diljem svijeta, da ih je trenutačno u misijama EU-a i UN-a 470 te da nijedan naš vojnik do sada nije smrtno stradao. U ime vlade nazočne je pozdravio načelnik šibensko-kninske Policijske uprave Ivica Kostanić koji je podsjetio na doprinos šibenske policije u razminiranju šibenskog kanala sv. Ante nakon Domovinskog rata. Na skradinskom poligonu Gaj sutra će za sudionike biti izvedena i pokazna vježba razminiranja, u kojoj će sudjelovati osam strojeva za razminiranje i izloženi prototip te psi za otkrivanje mina. Također će biti izvedena vježba prve pomoći pirotehničara nakon minske nesreće.

ZAGREB - Muškarac koji je jučer na zagrebačkoj Peščenici iz pištolja ubio oca i brata te teško ranio susjedu je osoba s duševnim smetnjama, kojega je obitelj dovela iz bolnice kako bi uskrsni vikend proveo s njima, doznaje se danas u zagrebačkoj policiji. Povoda za ubilački pohod 31-godišnjaka nije bilo, kao ni obiteljske svađe koja bi tomu prethodila. Riječ je o duševnom bolesniku koji se zbog shizofrenije liječi u zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici Vrapče, gdje je prevezen i nakon tragičnog događaja. Policija je izvijestila da je 31-godišnjak jučer oko 18,40 sati u stanu u Ulici Grada Chicaga iz pištolja "PHP" kalibra 9 milimetara ubio svog 25-godišnjeg brata. Zatim je izašao iz stana na petom katu zgrade te sišao na parkiralište gdje se u tom trenutku, u svom automobilu marke "golf V", nalazio njegov 55-godišnji otac. Prišao mu je i u njega ispalio nekoliko hitaca iz pištolja te ga usmrtio. Pucnje je čula 57-godišnja susjeda, inače poznanica obitelji koja živi kat iznad njih, koja je izašla iz zgrade, a koju je potom primijetio 31-godišnjak, koji se u međuvremeno vratio u zgradu, te prema njoj ispalio nekoliko hitaca i teško je ranio. Teško ozlijeđenoj ženi liječnička je pomoć pružena u KBC Rebro. Ubojica je sukladno Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smješten u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče.

ČAKOVEC - Policija je očevidom utvrdila da je muškarac pronađen kasno sinoć pokraj ceste Podturen - Ferkentinec, ubijen višestrukim ubodima noža, a ne, kako se sumnjalo, da je stradao u prometnoj nesreći. Međimurska Policijska uprava (PU) oko 22 sata zaprimila je dojavu da pokraj ceste u Podturenu leži muškarac. Djelatnici policije utvrdili su da je tridesetgodišnji mladić iz Palinovca ubijen sinoć između 21 i 22 sata nožem. Glasnogovornik PU-a Krunoslav Gosarić je rekao da je ubijeni mladić pronađen u blizini vlastita vozila austrijskih oznaka, a u blizini je pronađeno još jedno vozilo i ozlijeđen dvadesetgodišnji mladić također iz Palinovca, koji je prevezen u čakovečku bolnicu, gdje je utvrđen težak potres mozga. Policija istražuje okolnosti ubojstva.

ZAGREB - U povodu današnje, 25. godišnjice od eksplozije nuklearnog reaktora u Černobilu, koji je odnio brojne žrtve, a dugoročne posljedice te katastrofe nisu ni do danas uklonjene, udruga "Zelena lista" upozorava da nuklearni lobisti i vladajuće strukture iz toga ni do danas nisu naučili da nuklearne elektrane predstavljaju nesrazmjerno visok rizik od katastrofe u odnosu na relativno malu energetsku korist. "Nepodnošljiva je lakoća kojom nuklearni lobisti prelaze preko neospornih činjenica kao što je Černobil prije 25 godina ili japanska nuklearka Fukushima danas. Riječ je o nesrazmjerno visokom riziku u odnosu na relativno malu energetsku korist. Dodaju kako u energetici postoje bolji, sigurniji, jeftiniji i brži načini dobivanja energije od nuklearnih elektrana. "Zato danas, sjećajući se žrtava Černobilske katastrofe, ponavljamo zahtjev sadašnjoj i svim budućim hrvatskim Vladama - da promijene energetsku strategiju Hrvatsku - da zauvijek zatvore vrata današnjim nuklearnim elektranama i okrenu se razvoju tehnologija koje koriste bezopasne i neiscrpne obnovljive izvore poput sunca, vjetra, biomase i geotermalnih izvora", kažu u udruzi. Podsjećaju da je od eksplozije reaktora u Černobilu neposredno umrlo oko 7.000 ljudi, a do danas, prema ukrajinskim izvorima, tijekom 25 godina, broj žrtava posljedica Černobila dosegnuo je milijun. Također, milijuni četvornih kilometara Ukrajine, Bjelorusije i Rusije trajno su zagađeni radioaktivnim tvarima i ostat će nenastanjeni sljedećih nekoliko stoljeća.

ZAGREB - Oratorijski zbor crkve sv. Marka i Solisti sv. Marka izveli su Missu Coralis Franza Liszta označivši početak 13. festivala sv. Marka koji će od 25. travnja do 9. svibnja publici ponuditi raznovrstan program domaćih i inozemnih umjetnika i ansambala. Ansambli i solisti će nastupati u najljepšim crkvenim i koncertnim prostorima zagrebačkoga Gornjeg i Donjeg grada, a festivalskim se programom nastoji predstaviti Zagreb kao grad festivala pomno odabranih sadržaja i najviših umjetničkih mjerila. Time se nastavlja kontinuitet te afirmacija tog iznimnog festivala na umjetničkoj razini u Hrvatskoj i u inozemstvu, ističe se u današnjem priopćenju ravnatelja festivala Nevena Valenta.

DUBROVNIK - Izaslanstvo Dubrovačko-neretvanske županije za dvodnevna posjeta talijanskoj pokrajini Moliseu predstavljanjem županijskih gospodarskih mogućnosti nastoji potaknuti ulaganja i gospodarsku suradnju s tom pokrajinom. Izaslanstvo vodi župan Nikola Dobroslavić, a u Moliseu će se predstaviti i županijska turistička zajednica, dubrovačko sveučilište, više tvrtaka iz županije, brodogradilište "Radež" iz Blata, vinari i proizvođači hrane. U Campobassu potpisat će se sporazum po kojem bi Molise dobio ured u Dubrovniku, a županijski ured u Bruxellesu preselio bi se u moliški ured.

(Hina) xntod ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙