FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 8. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa zatražilo je od Srbije izručenje ratnoga gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića, optuženog zbog ratnog zločina protiv civila na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995. "Nakon službene obavijesti o uhićenju Vučurevića prikupili smo potrebnu dokumentaciju i srbijanskim vlastima uputili zahtjev za izručenjem", rekla je za Hinu glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić. Postupak izručenja, kako je prije rečeno, provest će se po odredbama Europske konvencije o izručenju i Ugovoru o izručenju između Hrvatske i Srbije. Protiv Vučurevića je u listopadu 2008. dubrovačko Županijsko državno odvjetništvo podignulo optužnicu zbog ratnog zločina protiv civila na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995. Kao ratni gradonačelnik Trebinja, tereti se za bombardiranje Dubrovnika tijekom agresije na Hrvatsku. Srbijanska je policija Vučurevića uhitila u ponedjeljak na prijelazu Karakaju, između Zvornika (BiH) i Malog Zvornika (Srbija), po međunarodnoj tjeralici koju je raspisala Hrvatska. Nakon uhićenja u Srbiji ga je ispitao istražni sudac i zadržao ga u pritvoru.

ZAGREB - SDP je jutros u Saboru zatražio da zbog situacije u Večernjem listu, gdje inspekcija rada, po mišljenju te stranke, ne štiti prava zaposlenika većina kojih je u štrajku, u parlament tijekom dana dođe ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač te glavni državni inspektor Kruno Kovačević. Nakon desetominutne stanke, kojom je započelo jutrošnje zasjedanje, Nenad Stazić je u ime SDP-a istaknuo da Hrvatski sabor ne smije više prešućivati kršenje radničkih prava te činjenicu da inspekcija rada ništa ne poduzima. Ocijenio je da je situacija u Večernjem listu, gdje većina zaposlenika štrajka od 23. ožujka jer je Uprava tog lista jednostrano izmijenila kolektivni ugovor i smanjila im prava, primjer obespravljenosti radnika, budući da je njihove poslove poslodavac povjerio honorarnim suradnicima koji nemaju pravo na štrajk. Isti je zahtjev iz zastupničke klupe uputio i zastupnik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar, no kako nema klub zastupnika, Stazić je za govornicom istupio i u njegovo ime. Andrija Hebrang je u ime Kluba HDZ-a kazao kako su SDP i Lesar iznijeli ozbiljan problem koji zahtjeva obrazloženje, a to je skrbi li Državni inspektorat o pravima radnika te poštivanju radnog zakonodavstva. Potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak, koji predsjedava sjednicom, kazao je da će zahtjev za dolazak Popijača i Kovačevića u parlament uputiti u Vladu.

ZAGREB - Saborski klubovi danas su podržali prijedlog izmjena Zakona o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija, koji se, sukladno zaključku Vlade, usklađuje sa Zakonom o općem upravnom postupku. Zakonske izmjene propisuju da priznavanje inozemne školske kvalifikacije o završenom osnovnom i srednjem obrazovanju te oblicima stručne osposobljenosti i usavršavanja za određene poslove i zanimanja više ne bi obavljalo Ministarstvo obrazovanja, već školska ustanova u kojoj podnositelj zahtjeva namjerava nastaviti obrazovanje. Postupak priznavanja inozemne školske kvalifikacije o završenom osnovnom i o završenom srednjem obrazovanju u općim, gimnazijskim i umjetničkim programima radi zapošljavanja ili nastavka obrazovanja vodila bi Agencija za odgoj i obrazovanje. Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih vodila bi, pak, postupak priznavanja inozemne školske kvalifikacije o završenom srednjem obrazovanju u strukovnim programima radi zapošljavanja ili nastavka obrazovanja.

ZAGREB - Saborski zastupnik Hrvatskih socijaldemokrata Ivica Pančić pozvao je danas predsjednicu Vlade Jadranku Kosor da pokaže svoju predanost borbi protiv korupcije te ispita okolnosti probijanja tunela "Stupica" na cesti Vrgorac - Makarska na koju se odlomila stijena, što je, tvrdi Pančić, po medijskim napisima nova korupcijska afera. U otvorenom pismu premijerki Pančić upozorava kako već sada postoje sve naznake da je riječ o korupciji, jer se "u najboljoj praksi hrvatske cestogradnje radovi, prema pisanju pojedinih medija, dodjeljuju direktnom pogodbom, uz nepoznatu cijenu". Osim toga, taj 200-metarski tunel, tvrdi Pančić, uopće nije bilo potrebno probijati jer je za nesmetano prometovanje između Vrgorca i Makarske bilo dovoljno "ukloniti odlomljenu stijenu". Umjesto toga, tvrdi, "svima poznati ministar, uz potporu monopolskog instituta građevinarstva", donio je odluku o bušenju tunela.

ZAGREB - Slučaj bivšeg vjeroučitelja Petra Travaša, koji je dobio otkaz zato što je sklopio civilni brak prije nego što je dobio rastavu prvog braka sklopljenog u Crkvi, danas se našao pred Ustavnim sudom koji će nakon javne rasprave odlučiti jesu li mu povrijeđena temeljna ljudska prava. Uz ustavne suce i pravne stručnjake sa sveučilišta u Zagrebu i Rijeci na raspravi će govoriti i Travaš te predstavnici Hrvatske biskupske konferencije i državnih institucija. Po rasporedu javne rasprave, uvodna bi izlaganja i osvrti na njih trebali trajati do 14 sati. Ustavni suci trebali bi nakon toga postavljati pitanja sudionicima javne rasprave, a završnu riječ iznijet će predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec. To je prvi slučaj da Ustavni sud na javnoj raspravi razmatra pritužbu građana koji smatra da su mu povrijeđena ustavna prava, a do sada su se takve sjednice sazivale isključivo zbog rasprave o usklađenosti pojedinih zakona s Ustavom.

ZADAR - Iz mora kod Vira jutros je izvučen mrtav ribar za kojim je pokrenuta potraga pošto je pao s ribarskog broda, izvijestila je zadarska policija. Jutros oko šest sati stigla je dojava da je u blizini Vira s ribarskog broda u more pao jedan član posade. U potragu za nestalim ribarom odmah su se uključila dva policijska plovila i Lučka kapetanija. Nešto poslije devet sati dvije nautičke milje zapadno od Vira iz mora je nestali ribar izvučen je iz mora mrtav. Očevid traje.

VARAŽDIN - U Jakomu, tvrtki u Kelemenu, u blizini Ludbrega, istekle su opasne kemikalije u bazen skladišta, izvijestila je varaždinska policija. Više informacija očekuje se nakon policijskog očevida koji još nije počeo budući da, kaže glasnogovornica varaždinske Policijske uprave Marina Kolarić, tek treba ispitati prijeti li opasnost od eksplozije ili kakva druga opasnost. Dodala je kako nitko nije ozlijeđen te da su na mjesto događaja poslani vatrogasci, inspektor zaštite okoliša i ostale mjerodavne službe.

ZAGREB - U tijeku je očevid na mjestu sinoćnje željezničke nesreće kod Zalesine u kojoj je poginuo strojovođa teretnog vlaka i ozlijeđen je njegov pomoćnik, priopćeno je iz Hrvatskih željeznica, u kojima očekuju da će se promet normalizirati tijekom dana. Ozlijeđeni pomoćnik strojovođe nalazi se u bolnici u Rijeci i izvan životne opasnosti je. Zbog nesreće, promet na dionici između Delnica i Skrada teče autobusima. Jutarnji vlakovi kasne od 15 do 30 minuta. Po završetku očevida raščistit će se mjesto nesreće, a HŽ očekuje da će redoviti željeznički promet biti uspostavljen tijekom dana. Nakon završetka policijske istrage i istrage HŽ-ovog istražnog povjerenstva znat će se točan uzrok nesreće, a prema prvim informacijama radi se o odronu neposredno ispred tunela Kupjak, kaže se u priopćenju. Vlak je u svom sastavu imao 17 vagona tovarenih kontejnerima, drvom i limom.

ZAGREB - Jutros u 8 sati ugašen je požar na otoku Visu u blizini mjesta Podšpilje koji je buknuo jučer popodne, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje. U požaru je izgorjelo 3 hektara borove šume, a u gašenju su sudjelovali dva protupožarna zrakoplova i protupožarni helikopter, te 40 gasitelja s 10 vatrogasnih vozila iz dobrovoljnih vatrogasnih društava Vis i Komiža. Požar je bio dojavljen jučer u 17,12 sati, lokaliziran je u 19,20 sati, a tijekom noći su na požarištu dežurali vatrogasci.

SPLIT - U petak rano ujutro opljačkan je poštanski ured u Splitu, što je već sedma pljačka u posljednjih desetak dana na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske, doznaje se u splitskoj policiji. Jutrošnja pljačka se dogodila u 7,10 sati u ulici Gradišćanskih Hrvata gdje je u Poštanski ured ušetala osoba maskirana vunenom kapom na glavi, te uz prijetnju pištoljem ukrala novac i pobjegla. Policija još ne zna koliko je novca ukradeno, a očevid je u tijeku.

ZADAR - Zaboravljivi Poljak, koji je na autobusnoj postaji u Dinjiškoj na otoku Pagu ostavio torbicu s dokumentima i 9000 eura, imao je sreće jer je torbicu pronašao 55-godišnjak koji ju je predao policiji kako bi mu je ona vratila. Kako se doznaje u zadarskoj Policijskoj upravi, nalaznik torbice je umirovljenik, bivši policajac. Policiji, koja je jutros objavila da traga za strancem, već se javio poljski državljanin i, kako se doznaje, izrazio želju da upozna poštenog nalaznika.

ZAGREB - Pedesetu obljetnicu prvog čovjekovog leta u svemir, kojom se kroz manifestaciju "Noć Jurija Gagarina" diljem svijeta slavi povijesni poduhvat tog ruskog astronauta, obilježit će i muzeji u Hrvatskoj - riječki muzej informatike Peek&Poke je za 9. travnja priredio posebni program, a zagrebački Tehnički muzej danas otvara izložbu fotografija "Jurij Gagarin". Kako bi se očuvalo sjećanje na Gagarina koji je 12. travnja u letjelici "Vostok 1" za 108 minuta obletio Zemlju i ušao u legendu, "Noć Jurija Gagarina", popularno nazvana "Gagarinovo" obilježava se proteklih deset godina u više od 370 gradova svijeta te na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

(Hina) xtdel yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙