FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: macu
ZAGREB, 20. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović u povodu Jurjeva (23. travnja), praznika proljeća, danas je primio predstavnike Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva. Kulturno umjetnički program izvele su folklorne skupine iz slovenskih općina Kostel i Črnomelj te članovi kulturno-umjetničkog društva Sveti Juraj iz Duge Rese. Osim predsjednika Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva Bože Dimnika, nazočne su pozdravili i veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Vojko Volk i načelnik općine Kostel Valentin Južič. U pozdravnom govoru predsjednik Josipović istaknuo je važnost poruke koju šalje Društvo slovensko-hrvatskog prijateljstva te kako su "Hrvati i Slovenci nerazdvojno povezani i prijatelji koji će trajno, i sutra u Europskoj uniji biti povezani zajedničkim životom, zajedničkim interesima, umjetnošću, pjesmama, ljubavlju, druženjem i svim onim lijepim što čini naše živote.

ZAGREB - Predsjednica vlade Jadranka Kosor primila je danas odvjetnika Vladimira Gredelja i vlasnike oduzetog zemljišta na poluotoku Prevlaka, čiji je pravni zastupnik. Odvjetnik Gredelj upoznao je premijerku s poviješću postupka, koji traje od vremena Austrougarske i do danas nije riješen te zamolio da državne institucije poduzmu sve u njihovoj moći kako bi se taj predmet uskoro riješio. Predsjednica vlade saslušala je probleme s kojima se susreću vlasnici zemljišta i izrazila želju da se taj dugotrajan postupak što prije okonča.

ZAGREB - Prvostupanjska haaška presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču otkriva nam strahovit utjecaj zla i na pojedince i na ustanove, pa i na one koje bi po svojoj naravi trebale biti doista pravične, a učinak tog utjecaja jest ubijena savjest sudaca i otupljen osjećaj njihove pravne odgovornosti, navodi se u današnjem priopćenju hrvatskoga Vojnog ordinarijata. U ordinarijatu ističu, da čuđenje bude još veće, presudili su suci jednoga "međunarodnog suda", što bi trebalo govoriti o njegovu visokom stupnju objektivnosti. Ipak se pokazalo da su to "suci" bez pravnog osjećaja za opstojnost i pravo međunarodno priznate, a istovremeno agresijom okupirane države. Takva država ima pravnu obvezu štititi svoje stanovnike i osloboditi okupirana područja", stoji u priopćenju. Dodaje se da sud, koji akciju oslobađanja okupiranih područja dotične države, bez izričitih djela smišljena progona, pravno svrstava u "udruženi zločinački pothvat" i na tome donosi presudu hrvatskim generalima, jasno govori da je riječ o politički smišljenoj tvorevini bez objektivne pravne podloge i svrhe.

SPLIT - Predstavnici profesionalnih ribarskih udruga napustili su današnji sastanak u Splitu s državnim tajnikom za ribarstvo Tončijem Božanićem koji je bio sazvan kako bi se našlo rješenje za teškoće s kojim se suočavaju ribari. Na sastanku s državnim tajnikom Božanićem nazočilo je 30-ak predstavnika ribarskih zadruga, Ceha ribara Hrvatske obrtničke komore (HOK) te Hrvatske gospodarske komore (HGK), profesionalnih ribarskih udruga te stručnjaci za ribarstvo, izvijestili su sudionici sastanka. Božanić je izjavio kako su sastanak napustili predstavnici profesionalnih ribarskih udruga koji su u svojim zahtjevima nastupili ultimativno. "Ipak smo se na kraju dogovorili da se do 15. svibnja na županijskim razinama razmotre prijedlozi i dostave ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja", kazao je Božanić. Predsjednik Ceha ribara HOK-a Vladan Bojić je objasnio kako je današnji sastanak bio polemičan i da su nastavljeni nesporazumi koji duže vrijeme opterećuju ribare.

ZAGREB - Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine odbacili su popodne prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o promjeni odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja, po kojem bi se zainteresiranim građanima, koji ne ispunjavaju uvjete za povlaštene parkirne karte, izdavale godišnje karte (po tržišnim cijenama), jer smatraju da pitanje parkiranja treba urediti na cjelovit način. Gradonačelnik je, uz ostalo, tražio i da se humanitarnim udrugama, zdravstvenim ustanovama i fizičkim osobama koje imaju teško bolesnog člana obitelji može izdati najviše 400 povlaštenih karata, a tijelima javne vlasti 200. Zastupnici su zatražili da gradonačelnik novu odluku pripremi najkasnije do lipnja i da o tome svoje mišljenje dadu stručna javnost, skupštinska tijela i Zagrebparking.

ZAGREB - Izborna skupština Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA) izabrala je za predsjednika Saveza Ratka Maričića. Za potpredsjednike su izabrani Tomislav Ravnić, Katica Sedmak, Josip Skupnjak i Jovan Vejnović.

(Hina) xmc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙