FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: macu
ZAGREB, 21. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović odlikovao je 4. gardijsku brigadu "Pauci" Poveljom Republike Hrvatske za zaštitu mira i ustavnog poretka RH, naglasivši na današnjem primanju za veterane ove postrojbe da su njeni pripadnici svojim djelovanjem i uspjesima postali istinski ponos Dalmacije i Hrvatske, utisnuli neizbrisiv trag u novijoj hrvatskoj povjesti te postali brend naše demokracije. Obrativši se okupljenim veteranima "Pauka" predsjednik je naglasio da je postrojba dala nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu i značajan broj visokih časnika i generala koji su još uvijek u aktivnoj službi.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović nakon primanja veterana Četvrte gardijske brigade odgovarajući na pitanje novinara o zahtjevu veterana za istragom oko dostave transkripata Haaškom sudu, rekao da "je sve išlo preko Vladinog ureda za suradnju, a ako se pokaže drugačije o tome se može razgovarati". Glede pitanja vjerodostojnosti brijunskih transkripata, rekao je da je bitno utvrditi jesu li oni točni. Rekao je da se zna kako se pokreću istrage, ako postoji osnovana sumnja za neko kazneno djelo. O sugestijama srpske strane da bi Hrvatska trebala odustati od tužbe za genocid protiv Srbije, Josipović je rekao da je tužba u nadležnosti vlade. Pojasnio je da treba vidjeti što se može dobiti tužbom, odnosno može li se više dobiti nagodbom ili na neki drugi način.

ZAGREB - Pripadnici 4. gardijske brigade "Pauci" posjetili su poslijepodne skupinu hrvatskih branitelja koji zbog haaške presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču od utorka štrajkaju glađu na zagrebačkome Trgu bana Jelačića. Oni su došli poduprijeti skupinu branitelja u štrajku pošto ih je primio predsjednik Ivo Josipović, koji ih je danas odlikovao Poveljom Republike Hrvatske za zaštitu mira i ustavnog poretka. "Ovo je posjet potpore. Kad smo 1991. bili skupa, moramo i sada biti skupa", izjavio je jedan od pripadnika 4. gardijske brigade objašnjavajući razlog posjeta braniteljima u štrajku.

ZAGREB - Hrvatska je vlada danas prihvatila odluku o pristupanju promjeni Ustava Republike Hrvatske, a tom bi se promjenom utvrdilo da se zaštita branitelja uređuje ustavnim zakonom, koji je organski zakon i u Saboru se donosi i mijenja dvotrećinskom većinom. Tako bi se Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji podigao na razinu ustavnog zakona. To je odgovor na inicijativu hrvatskih branitelja koju su nedavno iznijeli na sastanku u vladi, a vlada je podupire, prihvaća i smatra opravdanom te vjeruje da će to učiniti i Hrvatski sabor kako bi se branitelji, kao jedna od najranjivijih skupina društva, dodatno zaštitili, i da odredbe tog zakona budu dosljedno provedene, istaknula je premijerka Jadranka Kosor na sjednici vlade. Podsjetila je da se ove godine obilježava 20. obljetnica hrvatske samostalnosti za koju su najzaslužniji upravo hrvatski branitelji svojom hrabrošću i odlučnošću iskazanom u Domovinskom ratu.

ZAGREB - Na današnjoj sjednici vlade prihvaćena je Informacija o rezultatima sedmog sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Republike Hrvatske i Europske unije, održanog 19. travnja 2011. u Bruxellesu. Sastanak je pružio pregled aktualnih odnosa Republike Hrvatske i Europske unije u svim područjima primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između RH i EU i država članica. Vijeće je pozitivno ocijenilo napredak u provedbi SSP-a te usklađivanje s pravnom stečevinom u poglavljima pregovora te izrazilo uvjerenje da će Hrvatska u vrlo skorom roku završiti pregovore i postati 28. članica Europske unije. Prihvaćeno je Godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava, provođenju kadrovske politike i ukupnom stanju u Oružanim snagama RH za 2010. s Izvješćem o stanju obrambenih priprema za 2010. godinu. Članstvom u NATO-u Hrvatska je stekla jamstva solidarne kolektivne obrane, čime je bitno povećana njezina sigurnost u odnosu na prijetnju vojnom silom, kako u funkciji odvraćanja, tako i u funkciji eventualnog odgovora na prijetnju. Vlada je donijela Prijedlog odluke o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj operaciji NATO-a na Kosovu (KFOR). Hrvatska snažno podupire napore NATO-a čiji je cilj održavanje sigurnosti na Kosovu. Dana je suglasnost ministru pravosuđa za podnošenje pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju Zahtjeva za pristup sudu u svojstvu prijatelja suda u predmetu protiv Gotovine, Čermaka i Markača.

ZAGREB - Predsjednik SDP-a Zoran Milanović ocijenio je danas neozbiljnim prijedlog da se Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji podigne na razinu ustavnog zakona. "Jamčimo svim braniteljima pošten i afirmativan odnos. Ustav nije cijena benzina da se mijenja svaki ponedjeljak. Što ćemo s nezaposlenima, ribarima, poljoprivrednicima, onima koji rade, a ne primaju plaću? Hoće li to sve biti ustavni zakoni? Ovo je neozbiljan prijedlog", izjavio je Milanović, komentirajući vladinu odluku o pristupanju promjeni Ustava kako bi se zakon o pravima hrvatskih branitelja podigao na razinu ustavnog zakona.

ZAGREB - Zelene stranke Slovenije, Hrvatske, Austrije, Madžarske i Italije danas su pokraj nuklearne elektrane u Krškom donijele zajedničku deklaraciju kojom traže njezino zatvaranje. Zeleni, kako je danas izvijestila Zelena lista, traže od slovenske i hrvatske vlade da 2023. godine počnu proces isključivanja nuklearke Krško, kako je planirano kad se gradila. Od slovenske vlade zahtijevaju da odustane od gradnje drugog reaktora u Krškom, a od hrvatske vlade da na hrvatskom teritoriju izgradi prikladno i sigurno odlagalište za svoj dio istrošenoga goriva. Zeleni upozoravaju da je nuklearna elektrana Krško izgrađena na seizmički aktivnom području, gdje je moguć potres jačine od šest do sedam stupnjeva, da je udaljena samo 30 kilometara od gusto naseljenog područja Zagreba, koje bi moglo biti pogođeno radijacijom, te da nesreća u njoj može imati teške posljedice za srednju Europu.

SPLIT - Splitsko Gradsko vijeće prihvatilo je popodne prijedlog HSP-ova vijećnika da se jedan od središnjih trgova ili ulica u tome gradu imenuje po generalu Anti Gotovini te je preporučilo Komisiji za imenovanje ulica da provjeri slaže li se general Gotovina s takvom zamisli. Za taj su prijedlog glasovali svi vijećnici, njih 22 od 25, koliko ih ima Gradsko vijeće. Gradsko je vijeće danas imenovalo Duška Mucala intendatnom splitskoga HNK na prijedlog Kazališnog vijeća. Predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić rekla je nakon glasovanja kako je potrebno da ministar kulture Jasen Mesić potvrdi današnje imenovanje Mucala za intendanta.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je obustavio primjenu odluke o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u vrtiće i mjerilima za naplatu vrtićkih usluga koju je jučer donijela Gradska skupština pozivajući gradske zastupnike da je još jednom preispitaju i u roku od 15 dana usklade mjerila s proračunom za 2011. i programom javnih potreba u predškolskom odgoju i naobrazbi. Koliko god se moje dojučerašnje kolege trudile da me cinizmom, kukavičkom demagogijom i naknadnom pameću promijene ili spriječe - neće uspjeti, kazao je Bandić na konferenciji za novinare u gradskoj upravi navodeći da, kao "dokazani socijaldemokrat" u proteklih 10 godina, neće odustati od ideje o uvođenju dohodovnog cenzusa koja ima za cilj da se teret gospodarske krize u vrijeme recesije što ravnomjernije rasporedi, osim, dodao je, ako građani na referendumu odluče drugačije.

ZAGREB - Hrvatski znanstvenik Miroslav Radman dobitnik je Lwoffove nagrade - najprestižnije europske nagrade na području mikrobiologije koju dodjeljuje Federacija europskih društava za mikrobiologiju (FEMS - Federation of European Microbiological Societies). Radman je redoviti član Francuske akademije znanosti, profesor izvanredne klase stanične biologije na Medicinskom fakultetu u Parizu te ravnatelj i suosnvač MedILS-a (Mediteranskog instituta za istraživanje života) u Splitu, peti je dobitnik tog iznimnog priznanja koje će mu 30. lipnja biti uručeno u Ženevi, priopćeno je danas iz Agencije McCann Erickson. Nagrada nosi ime profesora Andrea M. Lwoffa, prvog FEMS-ovog predsjednika. Radi se o najprestižnijoj mikrobiološkoj nagradi koju pojedinac ili skupina znanstvenika mogu dobiti u tom području, a koju FEMS od 2000., svake treće godine, dodjeljuje za vrhunska znanstvena postignuća u mikrobiologiji.

(Hina) xmc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙