FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: macu
ZAGREB, 22. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati.

ZAGREB - Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ustvrdio je da ni on, niti njegov Ured nikad nisu izravno dostavili neki od tzv. Tuđmanovih transkripata Haaškom sudu te da je originalni zvučni zapis Brijunskog sastanka pronašla u podrumskom Arhivu Protuobavještajna agencija, čiji je ravnatelj bio Tomislav Karamarko, izuzela ga i utvrdila njegovu autentičnost, nakon čega je taj zapis predan Haaškom sudu. Mesić je to naveo u tekstu koji će u cjelosti biti objavljen u subotnjem prilogu Pogled riječkog dnevnika Novi list u kojem po prvi put komentira događanja nakon haške presude generalima Gotovini i Markaču, objašnjava kako je tekla dostava transkripata sudu i odgovara na optužbe na njegov račun. U sažetku tog teksta, koji je večeras objavio u internetskom izdanju Novi list, Mesić tvrdi da je od siječnja 2001. vlada postala vlasnikom cjelokupne dokumentacije i da su svi zahtjevi za dostavu transkripata Haagu išli preko vladinog ureda za suradnju s Haaškim sudom.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović odlikovao je 4. gardijsku brigadu "Pauci" Poveljom Republike Hrvatske za zaštitu mira i ustavnog poretka RH, naglasivši na jučerašnjem primanju za veterane te postrojbe da su njeni pripadnici svojim djelovanjem i uspjesima postali istinski ponos Dalmacije i Hrvatske, utisnuli neizbrisiv trag u novijoj hrvatskoj povjesti te postali brend naše demokracije. Obrativši se okupljenim veteranima "Pauka" predsjednik je naglasio da je postrojba dala nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu i značajan broj visokih časnika i generala koji su još uvijek u aktivnoj službi.

ZAGREB - Hrvatska je vlada jučer prihvatila odluku o pristupanju promjeni Ustava Republike Hrvatske, a tom bi se promjenom utvrdilo da se zaštita branitelja uređuje ustavnim zakonom, koji je organski zakon i u Saboru se donosi i mijenja dvotrećinskom većinom. Tako bi se Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji podigao na razinu ustavnog zakona. To je odgovor na inicijativu hrvatskih branitelja koju su nedavno iznijeli na sastanku u vladi, a vlada je podupire, prihvaća i smatra opravdanom te vjeruje da će to učiniti i Hrvatski sabor kako bi se branitelji, kao jedna od najranjivijih skupina društva, dodatno zaštitili, i da odredbe tog zakona budu dosljedno provedene, istaknula je premijerka Jadranka Kosor na sjednici vlade. Podsjetila je da se ove godine obilježava 20. obljetnica hrvatske samostalnosti za koju su najzaslužniji upravo hrvatski branitelji svojom hrabrošću i odlučnošću iskazanom u Domovinskom ratu.

ZAGREB - Hrvatska je vlada na jučerašnjoj sjednici predložila izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojima se pojednostavljuje procedura za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem i bitno smanjuju naknade za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta. Potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede Petar Čobanković podsjetio je da je Ustavni sud suspendirao određene članke Zakona o poljoprivrednom zemljištu jer se ulazi dijelom i u vlasništvo nad njime, a izmjenama se išlo i za time da se stvore pretpostavke da se državno poljoprivredno zemljište što prije stavi u funkciju. Tako se, u skladu i s odlukom Ustavnog suda, predloženim izmjenama uz ostalo predlaže i smanjenje naknada za prenamjenu zemljišta. Po predloženim izmjenama, za poljoprivredno zemljište koje je sada izvan, ali bi izmjenama prostornog plana bilo u granicama građevinskog područja, naknada bi se smanjila sa 50 na 5 posto tržišne vrijednosti tog zemljišta, a sa 100 na 10 posto za osobito vrijedno i vrijedno obradivo poljoprivredno zemljište.

DUBROVNIK - Iz zračne luke u Čilipima poletio je prvi zrakoplov Croatia Airlinesa na izravnoj vezi Dubrovnik-Atena. Zrakoplovi domaće zrakoplovne tvrtke letjet će od 21. travnja do 27. listopada tri puta na tjedan - utorkom, četvrtkom i nedjeljom - između Dubrovnika i Atene. U povodu prvoga leta u dubrovačkoj zračnoj luci održana je konferencija za novinare na kojoj je zamjenik direktora zračne luke Frano Luetić najavio povezivanje Dubrovnika s Venecijom i Beogradom u ovogodišnjoj turističkoj sezoni.

ZAGREB - Zelene stranke Slovenije, Hrvatske, Austrije, Madžarske i Italije jučer su pokraj nuklearne elektrane u Krškom donijele zajedničku deklaraciju kojom traže njezino zatvaranje. Zeleni, kako je izvijestila Zelena lista, traže od slovenske i hrvatske vlade da 2023. godine počnu proces isključivanja nuklearke Krško, kako je planirano kad se gradila. Od slovenske vlade zahtijevaju da odustane od gradnje drugog reaktora u Krškom, a od hrvatske vlade da na hrvatskom teritoriju izgradi prikladno i sigurno odlagalište za svoj dio istrošenoga goriva. Zeleni upozoravaju da je nuklearna elektrana Krško izgrađena na seizmički aktivnom području, gdje je moguć potres jačine od šest do sedam stupnjeva, da je udaljena samo 30 kilometara od gusto naseljenog područja Zagreba, koje bi moglo biti pogođeno radijacijom, te da nesreća u njoj može imati teške posljedice za srednju Europu.

SPLIT - Dodjelom nagrada Dana hrvatske knjige "Judita", "Davidas" i "Slavić", koje 15. godinu zaredom dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika (DHK) u spomen na 22. travnja 1501. godine, kad je otac hrvatske književnosti Marko Marulić dovršio svoje najpoznatije djelo na hrvatskome jeziku "Judita", završen je prvi dio Marulićevih dana pod nazivom "Znanstveni, književni i izdavački program". Nagradu "Judita" za 2010. godinu za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini dobili su Amir Kapetanović, Dragica Malić i Kristina Štrkalj-Despot za knjigu "Hrvatsko srednjovjekovno pjesništvo". Nagradu "Davidas" za najbolji prijevod djela iz hrvatske književne baštine na strane jezike ili najbolju knjigu ili studiju stranoga kroatista o hrvatskoj književnosti za 2010. dobio je Istvan Lokos za knjigu "Pristupi Gjalskom" u nakladi Matice hrvatske. Nagradu "Slavić" za najbolju debitansku knjigu dobila je Tanja Mravak za zbirku od 20 priča koja je pod nazivom "Moramo razgovarati" objavljena u nakladi zagrebačkog Algoritma.

(Hina) xmc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙