FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ntod
ZAGREB, 20. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Marin Srakić pozvao je danas u ime svih biskupa vjernike da dođu na susret s papom Benediktom XVI. koji će se održati 4. i 5. lipnja u Zagrebu kako bi taj događaj ostavio traga u našoj crkvi i narodu. "Papa je već imao niz dogovorenih pohoda za ovu godinu pa smo se bojali kako će u svoj raspored uključiti još jedan pohod, no kada je čuo za poziv hrvatskih biskupa i državne vlasti, bez oklijevanja ga je prihvatio", rekao je mons. Srakić na današnjoj konferenciji za novinare. Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, predsjednik Državnog odbora za pripremu i praćenje posjeta Sv. Oca Hrvatskoj, rekao je kako je taj posjet važan za sve vjernike i hrvatske građane te da je potvrda odličnih odnosa Hrvatske i Svete Stolice otkako je Vatikan priznao Hrvatsku. Istaknuo je kako je važan trenutak u kojemu Papa dolazi u Hrvatsku pred kraj pregovora o ulasku Hrvatske u Europsku uniju te da je jasna poruka Sv. Stolice da želi da Hrvatska što prije postane njezina članica.

ZAGREB - Cijene dječjih vrtića danas su ponovno na redu sjednice zagrebačke Gradske skupštine s tim da će, osim prijedloga gradonačelnika Milana Bandića, gradski zastupnici raspraviti i zajednički prijedlog klubova SDP-a, HSU-a i Nezavisne liste Tatjane Holjevac jer su tu točku po hitnom postupku uvrstili u dnevni red. "Nećemo se moći složiti s prijedlogom gradonačelnika Milana Bandića o cijenama dječjih vrtića", kazao je predsjednik Skupštine Boris Šprem na početku sjednice, budući da Bandić nije odustao od dohodovnog cenzusa u određivanju mjerila naplate usluga predškolskih ustanova od roditelja. U zajedničkom prijedlogu klubova gradskih zastupnika stoji da bi roditelji za redoviti vrtićki program plaćali 200 kuna za djecu do navršene treće godine života, a 400 kuna za djecu od navršene treće godine života do polaska u osnovnu školu, uz olakšice za djecu invalida Domovinskog rata i osoba s invaliditetom te ostale olakšice, kao što su to roditelji imali i dosad. HDZ-ova gradska zastupnica Danira Bilić je pozvala zastupnike da podrže njihov amandman kako se pitanje cijena dječjih vrtića, što je gradska tematika, ne bi rješavalo pravnim putem, u državnim institucijama.

ZAGREB - SDP-ov gradski zastupnik Jurica Meić dobio je opomenu predsjednika zagrebačke Gradske skupštine Borisa Šprema jer je na aktualnom satu uvrijedio gradonačelnika Milana Bandića prozivajući ga za lopovluk nezadovoljan njegovim odgovorom na pitanje kada će se Zagrepčani moći prošetati kroz centar "Cvjetni", od Preradovićeva trga do Gundulićeve ulice. "Koliko ste se nakrali? Kako vas nije strah Svevišnjega, a govorite da ste vjernik?", upitao je Meić kad mu je Šprem dao opomenu, prvu u svom mandatu predsjednika Skupštine. "Nisam se rodio kao gradonačelnik niti ću umrijeti kao gradonačelnik, ali sam se rodio kao pošten čovjek. Ta opomena nije dovoljna za moju zadovoljštinu i zadovoljštinu ću zatražiti na sudu", odgovorio je Bandić. Odgovarajući na upit SDP-ovca Marina Knezovića zašto tisuće građana, ako žele besplatan javni prijevoz, moraju čekati u redovima za potvrde o prebivalištu, iako to mogu dokazati i s osobnom iskaznicom, Bandić je kazao da svi oni koji "žele bilo koji benefit od grada trebaju se potruditi da to dokažu potvrdama koje su propisane" te da treba poštovati proceduru.

ZAGREB - Nastavlja se štrajk glađu skupine od pet hrvatskih branitelja koji od jučer u podne na zagrebačkom Trgu bana Jelačića štrajkaju glađu, a danas ujutro pridružio im se još jedan branitelj, Stjepan Bošnjak iz Šibenika. Svi ističu da u svom prosvjedu protiv Haaške presude generalima Gotovini i Markaču, "idu do kraja". Branitelji Ivan Velički, Silvio Toth, Mario Biber, Zvonko Tigar i Branimir Dedić koji su prenoćili na središnjem zagrebačkom Trgu ističu da iza njih ne stoji niti jedna politička organizacija, kao ni udruga te da su akciju pokrenuli samoinicijativno. Brojni građani nas podržavaju i upisuju se u knjigu potpore, navode dodavši da im se još neki branitelji namjeravaju priključiti u štrajku glađu.

ZAGREB - Dvojica nepoznatih razbojnika opljačkala su jutros zlatarnicu "Ante" kraj Britanskog trga i pritom iz vatrenog oružja ranili zaposlenika koji je u trenutku pljačke ušao u zlatarnicu, doznaje se u zagrebačkoj policiji. Prema prvim policijskim informacijama, u zlatarnicu je oko 9 sati prvo ušao jedan razbojnik koji je svladao 28-godišnju djelatnicu i ugurao ju u zasebnu prostoriju. Potom je upao i drugi razbojnik, a u trenutku dok su pljačkali nakit i zlatninu ušao je 49-godišnji zaposlenik u kojega je jedan od razbojnika ispalio hitac, ranivši ga u lijevu ruku. Razbojnici su pobjegli, a ranjeni muškarac prevezen je u bolnicu, gdje je utvrđeno da je zadobio prostrijelnu ranu. U policiji kažu da djelatnica zlatarnice nije ozlijeđena ali je u šoku, a otegotna okolnost je što je u poodmakloj trudnoći. Očevid je u tijeku, a za nepoznatim razbojnicima se traga.

ZAGREB/SKRADIN - Jutros jer nastavljeno gašenje požaru na miniranom području kod Skradina na predjelu Todorovići u kojem je dosada izgorjelo 20 hektara borove šume, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Šibenski vatrogasni operativni centar dojavu o požaru dobio je jučer poslije 14 sati, a u gašenju su sudjelovala dva kanadera i jedan protupožarni zrakoplov te vatrogasci iz Šibenika, Dubravice i Skradina. Tijekom noći su vatrogasci dežurali, a danas u jutarnjim satima na požarište su ponovno upućeni kanader i protupožarni zrakoplov.

ZAGREB - U zagrebačkome naselju Dubravi 28-godišnji muškarac jučer je konopcem zadavio 20-godišnju nevjenčanu suprugu, nakon čega se prijavio policiji. Prije ubojstva su se posvađali i fizički sukobili u unajmljenom stanu u potkrovlju obiteljske kuće. Zločin se dogodio između 16 i 23 sata. Ubojica N.Š. sinoć je sam došao u policijsku postaju i priznao zločin. Nad njim se još provodi kriminalistička istraga. Neslužbeno se doznaje da je motiv ubojstva 20-godišnje A.M.L. ljubomora.

RIJEKA - Premijera tragikomične epizode jednoga gubitnika "Sjajno mjesto za nesreću" po romanu Damira Karakaša i u režiji Dalibora Matanića bit će praizvedena 28. travnja u HNK Ivana pl. Zajca u sklopu Kamovfesta, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u riječkome kazalištu. U predstavi se prati epizoda u životu pisca iz Hrvatske koji je u Pariz došao sa željom da postane planetarno slavan, ali u tome ne uspijeva i propada. Glavnu ulogu Pisca tumači Frano Mašković, a nastupit će još Denis Brižić, Damir Orlić, Alex Đaković, Anastazija Balaž-Lečić, Andreja Blagojević, Tanja Smoje, Jelena Lopatić i drugi.

(Hina) xntod ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙