FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ntod
ZAGREB, 29. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

SPLIT - Premijerka Jadranka Kosor otvorila je danas u Splitu prvu "Jadransku vojnu i zrakoplovnu izložbu i konferenciju - ASDA", međunarodni sajam vojne industrije. Svoje proizvode na sajmu izlaže 100-tinjak izlagača iz 20-tak zemalja od kojih su 54 izlagača iz Hrvatske. "Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija (Adriatic Sea Defence & Aerospace Exhibition) – ASDA“, na kojoj je u splitskoj Spaladium areni predstavljena vojna oprema i naoružanje, održava se pod pokroviteljstvom Vlade RH i u organizaciji specijalizirane tvrtke TNT Production Inc. iz SAD-a. Otvarajući izložbu premijerka Kosor istaknula je da je "važna dimenzija izložbe njena okrenutost regiji te ćemo njome dati doprinos unaprjeđenju regionalnog dijaloga i regionalnoj stabilnosti i sigurnosti". Najavila je kako će se za vrijeme trodnevnog trajanja ove izložbe u Splitu voditi rasprave i o suvremenim NATO tehnologijama. Ministar obrane RH Davor Božinović izjavio je kako je ponosan što se u Splitu i Hrvatskoj održava ova međunarodna izložba vojne opreme i naoružanja, koja je najveća u ovom dijelu Europe. Izložbom ASDA stvaraju se okolnosti novih poslovnih mogućnosti, posebice hrvatskim tvrtkama koje se bave proizvodnjom vojne opreme i naoružanja, dodao je Božinović. Ocijenio je i kako su 54 hrvatske tvrtke koje izlažu svoje proizvode na ovom međunarodnom sajmu, pokazatelj da je Hrvatska industrija "u ovom segmentu jaka i prepoznatljiva". Predsjednik američke specijalizirane tvrtke TNT Production Inc. Justin Webb naglasio je kako je organizacija ovakvog događaja kao što je međunarodna izložba vojne opreme i naoružanja, jako zahtjevna i iziskuje mnogo truda. Zahvalio je hrvatskoj Vladi na pomoći pri organizaciji izložbe ASDA u Splitu.

ZAGREB - Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije (HBK), kojim predsjeda njezin predsjednik đakovački i srijemski biskup Marin Srakić, počelo je jutros u novoj zgradi HBK na zagrebačkom Ksaveru. Na 42. plenarnom zasjedanju, koje će trajati do 31. ožujka, biskupi će raspravljati o pripremama za dolazak Svetoga Oca Benedikta XVI. u Hrvatsku, u lipnju, a uputit će i pismo vjernicima vezano uz popis stanovništva u Hrvatskoj, koje će se održati u travnju ove godine. Najavljeno je i razmatranje pastoralnih smjernica za apostolat vjernika laika u Crkvi i društvu te izvještaja predsjednika komisija, vijeća i odbora HBK, a bit će određeni i neki od mandata u tim tijelima.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je ponovno zaprijetio povlačenjem svih točaka dnevnog reda sjednice Gradske skupštine, jer je dio zastupnika tražio povlačenje nekih točaka budući da, tvrde, zbog premalo vremena nisu uspjeli proučiti materijale. Riječ je, među ostalim, o izgradnji pristupne prometnice – odvojka Ulice A. Šoljana s komunalnom infrastrukturom, za potrebe pristupa do građevinske čestice u Podsusedu na kojoj se planira izgradnja poslovno-skladišno-proizvodnog kompleksa, a nije predviđena Programom gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2011. koji donosi Gradska skupština. Također je riječ o točki dnevnog reda koja se odnosi na prijedlog smanjenja potraživanja Grada prema Obrtničko štednoj banci u prislinoj likvidaciji u kojoj Grad ima oko 26 milijuna kuna. Na sjednici skupštine, kako se očekuje, gradski bi zastupnici trebali raspravljati o propustima u naplati potraživanja Grada Zagreba, o prijedlogu izmjena u organizaciji i načinu naplate parkiranja po kojima se ne bi ograničavao broj povlaštenih parkirnih karata koje izdaje gradonačelnik Milan Bandić, kojih sad može izdati najviše 400. Na predloženom dnevnom redu je, među ostalim, prijedlog zaključka o kupnji nekretnina za izgradnju nove Branimirove ulice između Zavrtnice i Heinzelove.

ZAGREB - Klubovi gradskih zastupnika HDZ-a i HSS-a na današnjoj konferenciji za novinare su zatražili prijevremene izbore za zagrebačkog gradonačelnika i Gradsku skupštinu ako se odgodi današnja sjednica Gradske Skupštine. Klubovi HDZ-a i HSS-a konferenciju su održali u stanci skupštinskog zasjedanja. Predsjednica Kluba HDZ-a Margareta Mađerić usprotivila se takvom načinu rada u Gradskoj skupštini jer, kako je rekla, Zagrepčani su po tisućiti put postali taoci unutarstranačkih sukoba u SDP-u i sukoba između te stranke i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. "To je dokaz da SDP ne želi preuzeti odgovornost", rekla je Mađerić. Osvrćući se na točku dnevnog reda vezanu za izgradnju odvojka Ulice Antuna Šoljana Mađerić je kazala da su zastupnici imali dovoljno vremena da se ta točka raspravi.

ZAGREB/BOULDER - Udžbenik za studente međunarodnog prava i međunarodnih odnosa na američkim sveučilištima i koledžima u kojem je jedno čitavo poglavlje posvećeno pitanju gospodarskog pojasa odnosno ZERP-a u Jadranskome moru, kao primjeru dovođenja u pitanje vladavine prava pri uređenju odnosa među državama na moru, upravo je objavio američki znanstveni izdavač Westview Press. Udžbenik "Međunarodno pravo: suvremena pitanja i budući razvoj", što ga je, uz suautorstvo trideset autora, uredio američki profesor Sanford Silverburg, sadrži pregled glavnih tema međunarodnog prava i međunarodnih odnosa za američke studente. Među ukupno dvadeset osam poglavlja, uključena su tri poglavlja o pravu mora, od kojih je prvo u potpunosti posvećeno novijem razvoju međunarodnog prava s obzirom na Jadran i osobito pitanju gospodarskog pojasa odnosno ZERP-a. Na temelju analize talijanskih diplomatskih nota izjavljenih u UN-u te talijanskih propisa, autor tog poglavlja, ugledni međunarodni stručnjak za pravo mora, profesor Davor Vidas zaključuje da je osnovni problem ZERP-a nastojanje Italije da se pri razgraničenju na moru ne primijeni crta sredine kakvom je, ugovorom iz 1968., razgraničen epikontinentalni pojas između Italije i Jugoslavije.

ZAGREB - Centar za kulturu Trešnjevka treći put organizira Festival dječje knjige koji će se ove godine održati tijekom četiri susreta, 5. i 6. te 12. i 19. travnja. Programom festivala i radionicama želi se djeci približiti knjigu kao medij koji ih zabavlja, uči i tjera na razmišljanje, te obogaćuje svijet i djece i odraslih. U radionicama i predavanjima za djecu sudjelovat će naši poznati spisatelji, ilustratori i urednici dječjih časopisa i knjiga.

(Hina) xntod ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙