FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 3. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska je Vlada na jučerašnjoj sjednici ustanovila posebnu godišnju nagradu "Ron Brown" za osobit doprinos u razvoju gospodarske suradnje između Hrvatske i SAD-a. Prvi dobitnici te nagrade, prema odluci Vlade, bit će Pliva Hrvatska, kao najveći hrvatski izvoznik na tržište SAD-a, te tvrtka Commercial Metals Company (CMC), američki ulagač u sisačku Željezaru.

ZAGREB - Ministar uprave Davorin Mlakar izvijestio je na jučerašnjoj sjednici Vlade RH kako je je pet ministarstva - zdravstva, unutarnjih poslova, financija, gospodarstva i pravosuđa zaključilo protokol o suradnji koji ima za cilj osigurati brzo i efikasno postupanje u provođenju stečajnih postupaka nad tvrtkama čiji su računi blokirani ili su ispunili uvjete za stečaj, a nemaju ni jednog zaposlenog. "Imamo preko 16 tisuća takvih trgovačkih društva koja su kumulirala 11 do 12 milijardi nepodmirenih obveza na svojim računima", rekao je Mlakar. Vlada je s današnje sjednice Hrvatskom saboru uputila i izmjene Zakona o državnim službenicima kojima se poboljšava sustav ocjenjivanja te omogućava veća mobilnost radne snage, kazao je Mlakar napominjući kako je prijedlog izrađen u suradnji sa Sindikatom državnih službenika i namještenika. Vlada je Saboru uputila i izmjene gotovo dvadeset zakona kojima se ti posebni zakoni, primjerice o financijskoj policiji, veterinarstvu, hrani, morskom ribarstvu, intelektualnom vlasništvu, usklađuju sa Zakonom o upravnom postupku, posebice odredbom o dvostupanjskom odlučivanju u slučajevima žalbe.

DUBROVNIK - U Dubrovniku je sinoć predstavljena knjiga "Mudrost na razmeđu: zgode iz vremena Dubrovačke Republike i Osmanskog Carstva", autorice dr. Vesne Miović. Knjigu je objavila Udruga za promicanje multikulturalnih vrijednosti "Kartolina" iz Dubrovnika. Dr. Miović već niz godina proučava odnose Dubrovačke Republike i Osmanskog Carstva, a u svojoj novoj knjizi donosi 11 priča koje na različite načine govore o odnosima Dubrovačke Republike s Portom ali i o životu osmanlija u Dubrovniku i Dubrovčana u Istambulu. "U knjizi uz ostalo pišem o tome kako se dogodilo da je Dubrovačka Republika ostala slobodna, odnosno zašto je Osmansko carstvo nikad nije osvojilo, kakva je bila dubrovačka diplomacija, o dolasku gostiju iz Osmanskog Carstva u Dubrovnik, što su Dubrovčani kad su išli u Istambul radili u slobodno vrijeme te druge zanimljivosti", kazala je autorica. Knjigu su uz nju predstavili ravnatelj Historijskog arhiva Sarajevo Sejdalija Gušić te arhivist Ivo Orešković.

ZAGREB - U prometnoj nesreći koja se sinoć dogodila na cesti Vrbovec-Dugo selo smrtno je stradao 52-godišnji muškarac, doznaje se u PU zagrebačkoj. Policija je izvijestila da su se sudarili motocikl i osobno vozilo. Očevid je u tijeku, a promet je preusmjeren preko Lonjice.

SLAVONSKI BROD - Jedinstvena "ljubavna priča" iz životinjskoga svijeta, ona o ljubavi i privrženosti dviju bijelih roda, nazvanih Malena i Klepetan, iz naselja Brodski Varoš u Slavonskome Brodu, ipak se nastavlja. Naime, s desetak dana zakašnjenja u zajedničko se gnijezdo k rodi Malenoj devetu godinu za redom, po povratku sa zimovanja u Africi, vratio rodan Klepetan. Najsretniji je bio Stjepan Vokić, domar škole u Brodskome Varošu, koji već 19 godina, otkako su joj lovci propucali krilo, skrbi o rodi Malenoj. Cijelu ju zimu hrani i njeguje, a onda zajedno čekaju vjernog rodana. Dosada je uvijek dolazio 24. ožujka, a kako je ove godine kasnio Stjepan Vokić je pomišljao na najgore: možda je poginuo, a možda je star i umoran. No Klepetanovo kašnjenje nije iznenadilo Nenada Šetinu, ornitologa amatera i dobrog poznavatelja ptičjeg svijeta. "Ptice selice bijele rode, obično dolaze oko 23. ožujka ali i koji tjedan kasnije. Nije neobično da se jedna par zajedno vraća u isto gnijezdo jer se iste ptice vraćaju na ista gnijezda godinama. Ali ovdje je neobično to što je jedna ptica zdrava i odlazi, a druga zbog oštećenja krila ostaje. Da se čovjek nije umiješao ta se priča ne bi dogodila", kaže Šetina.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙