FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ntod
ZAGREB, 19. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Centar za mirovne studije (CMS) organizirao je danas s Pravosudnom akademijom konferenciju na temu "Usklađenost hrvatskog zakonodavstva i prakse sa standardima Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda" što je, kako je ocijenila predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, tema odabrana u pravo vrijeme jer takva specifična pravna znanja u Hrvatskoj nedostaju. Skup je otvorio programski voditelj CMS-a Gordan Bosanac istaknuvši važnost suradnje nevladinog sektora i pravosuđa u zaštiti žrtava kršenja ljudskih prava i ocijenio da se u tom procesu stvara nova sudska praksa u Hrvatskoj pa i u Europi. Jasna Omejec napomenula je da primjena konvencijskog prava u Hrvatskoj nije dobra i da treba puno raditi na tome te da puno očekuje od Pravosudne akademije kao i od sudaca. Primijetila je da ima problema i kod edukacije odvjetnika, naročito glede sadržaja njihovih podnesaka upućenih Ustavnom sudu i Europskom sudu za ljudska prava. To su novi izazovi za koje su potrebna specifična stručna pravna znanja koja Hrvatskoj nedostaju i zato je ova konferencija doista dobrodošla, zaključila je. Skup je nastavljen predavanjima pravnih stručnjaka na temu zaštite ljudskih prava i sudske prakse vezane uz tu problematiku.

ZAGREB - Udruga "Vrtić za sve" zatražila je danas od zagrebačkog gradonačelnika i Gradske skupštine povlačenje novog modela naplate dječjih vrtića jer će u protivnom Ustavnom sudu podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti, najavila je predsjednica udruge Petra Razić Rogić na konferenciji za novinare. Prijedlog je, ocjenjuju u udruzi, nedovoljno razrađen i prepun nelogičnosti, pa predlažu Gradskoj skupštini da ga odbaci i osnuje radnu skupinu koja će načiniti pravedan, transparentan i provediv model cijena dječjih vrtića. Predsjednica udruge navodi kako će predložena odluka o povećanju cijena vrtića dodatno financijski opteretiti i ovako preopterećene obiteljske proračune te da joj je jedini cilj punjenje gradskog proračuna a ne skrb o djeci predškolskog odgoja. Razić Rogić ističe da dohodovni cenzus ne prikazuje stvarno prihodovno stanje obitelji, koje su u stvarnosti opterećene kreditima, a odluka otvara i mnoge mogućnosti za manipulaciju prebivalištem.

ZAGREB - Udruga pravnika Vukovar 1991. zatražila je da predsjednik Republike Hrvatske i predsjednica Vlade hitno sazovu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost s prijedlogom zaključka o akcijskom planu za utvrđivanje činjenica o ulozi Uprave sigurnosti (uključujući i suradnike) i JNA u agresiji Republike Srbije na Republiku Hrvatsku. Reagirajući u povodu presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, a nakon cjelovitog uvida u postupak protiv načelnika Uprave sigurnosti generala Aleksandra Vasiljevića, Udruga pravnika Vukovar 1991. predlaže da se "izvrši analiza utvrđenih činjenica potkrijepljenih dokumentacijom o izravnoj umiješanosti Uprave sigurnosti u zbivanjima i odlučivanju o zbivanjima na okupiranom području RH u vremenu prije i za vrijeme akcije Oluja (poglavito organizirano povlačenje hrvatskih građana prije ulaska HV-a na okupirano područje), kao i uloga organa sigurnosti i njihovih suradnika u dostavljanju dokumentacije Haškom tužiteljstvu". Udruga traži i da se izrada predložene analize obavi u roku od 60 dana radi omogućavanja obrani generala Gotovine i Markača da te materijale koristi u žalbenom postupku pred Haškim sudom.

PULA - Nastavlja se potraga na moru za 49-godišnjim zapovjednikom ribarskog broda "Željka" koji je sinoć pao u more južno od Pule, a u potragu će se danas uključiti i helikopter, doznaje se u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru je sinoć oko 18,50 sati preko Centra 112 dobila dojavu od člana posade ribarskog broda "Željka" da je zapovjednik broda pao u more. Ribarica se u tom trenutku nalazila oko 12 nautičkih milja južno od rta Kamenjak. U potragu su krenula su policijska plovila iz Malog Lošinja i Pule te brodica Lučke kapetanije Pula, a na poziciju je upućen i tanker "Maloria" koji se nalazio u blizini. Nestali ribar je iz Rijeke.

ZAGREB - U četvrtak 21. travnja počinje isplata doplatka za djecu za mjesec ožujak, priopćeno je danas iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO). Doplatak će primiti 160.960 korisnika za 305.445 djece, a za isplatu je potrebno 110 milijuna kuna.

ZAGREB - Dokumentarni projekt "Gangster te voli" Nebojše Slijepčevića, u produkciji Restarta i Fade Ina, dobio je na natječaju rumunjskog Nacionalnog filmskog fonda CNC potporu u iznosu 26 tisuća eura, izvijestio je danas Hrvatski audiovizualni centar (HAVC). Film prati bračnog posrednika iz Imotskog, Nedjeljka Babića koji je prije 25 godina ostavio posao parketara kako bi se posvetio novoj karijeri, spajanju usamljenih muškaraca i žena. Zahvaljujući uspješnosti, ali i zvučnom nadimku – Gangster, brzo se proslavio. U Imotskom vodi agenciju "Nada" i udrugu "Dalmatinski samci" kroz koju mnogi pokušavaju riješiti svoj bračni status. Po riječima redatelja Nebojše Slijepčevića, taj projekt dosad je odlično prihvaćen na međunarodnim prezentacijama u Europi, što pokazuje kako se film bavi univerzalnom temom i kako vrlo specifični humor dalmatinske Zagore prelazi međudržavne granice. Projekt je sada u fazi pretprodukcije, film će se snimati od srpnja do prosinca, a njegov završetak očekuje se sredinom 2012. kada kreće u kino distribuciju.

ZAGREB - Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) ocijenila je sramotnim način na koji država i lokalna zajednica tretiraju umirovljenike, koji u redovima ispred policijske uprave u zagrebačkoj Petrinjskoj ulici čekaju potvrdu potrebnu za besplatni gradski prijevoz."Ljudi koji padaju u nesvijest i na cesti satima čekaju potvrdu koja će im omogućiti da se besplatno voze gradom, najbolje govore o stvarnom odnosu ne samo Grada Zagreba, nego i cijele države prema ljudima treće dobi", ističe u priopćenju predsjednik stranke Silvano Hrelja. Dodaje kako je već na prvi pogled jasno da su dokumenti koji se traže da bi se ostvarilo pravo na besplatan prijevoz - nepotrebna papirologija.HSU stoga poziva upravu Grada Zagreba, ali i sve ostale, da smjesta pronađu humaniji način kojim će krpati svoje proračune, te prestanu svoju nesposobnost i neznanje prelamati preko leđa najslabijih, stoji u priopćenju HSU-a.

SLAVONSKI BROD - Druga knjiga kritičkog izdanja Sabranih djela Ivane Brlić Mažuranić "Bajke i basne" donosi sve bajke i basne slavne hrvatske književnice. Riječ je o nagrađivanom i od kritike hvaljenom projektu slavonsko brodskog Ogranka Matice hrvatske u sklopu kojega su prošle godine po prvi puta u istoj knjizi objavljena oba Ivanina romana "Šegrt Hlapić" i "Jaša Dlamatin". Uz "Priče iz davnine" tu su i bajke objavljivane po časopisima ali i one sačuvane u rukopisnoj ostavštini iz Arhiva obitelji Brlić, kaže ženski dio priređivačkog dvojca knjige dr. Ivana Žužul. To je, napominje drugi priređivač, dr. Tvrtko Vuković, najpopularnija knjiga Ivane Brlić Mažuranić, hvaljena diljem svijeta i prevođena na mnoge strane jezike i u tom se smislu može reći kako je u ovim sabranim djelima to možda i najvažnija knjiga.

ZAGREB - Hrvatsko-češko društvo (HČD) na godišnjoj je skupštini za novog predsjednika udruge izabralo Marijana Lipovca, Vjesnikova novinara i publicista, priopćeno je danas iz HČD-a. Izabrani su i novi članovi Upravnog odbora i Nadzornog odbora i prihvaćen plan rada u narednom razdoblju, u kojem će HČD proslaviti 20. godišnjicu osnutka. U rujnu bi u organizaciji HČD-a trebala biti postavljena spomen-ploča u čast Marije i Stjepana Radića u crkvi sv. Norberta u Pragu, gdje su se 1898. vjenčali, a nastavit će se i aktivnosti kako bi u čast Stjepana Radića bila imenovana jedna praška ulica, s obzirom na značajan doprinos koji je Radić dao popularizaciji Češke u Hrvatskoj. Do sada su zalaganjem HČD-a u Pragu svoja spomen - obilježja dobili Nikola Tesla i Vladimir Prelog, a uskoro će ga dobiti i Andrija Mohorovičić.

(Hina) xntod yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙