FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OECD snizio prognozu rasta Japana

Autor: mpuk
TOKIO, 21. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Japansko gospodarstvo značajno će usporiti u ovoj godini nakon prošlomjesečnog razornog potresa i tsunamija, objavila je u četvrtak Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Japanski bruto domaći proizvod (BDP) porast će u ovoj godini za 0,8 posto, po upola manjoj stopi u usporedbi s ranije prognoziranim rastom za ovu godinu u visini 1,7 posto zbog velikih šteta od prirodne katastrofe 11. ožujka, priopćio je OECD.

Gospodarstvo će potom u 2012. porasti za 2,3 posto, što je za postotni bod više u usporedbi s prethodnom procjenom rasta u visini 1,3 posto, nakon što se zahukta potrošnja uslijed obnove, objavio je OECD.

Fiskalni izdaci za obnovu infrastrukture su neizbježni, ali vlada još uvijek treba pokazati fiskalnu disciplinu i eventualno povećati porez na dodanu vrijednost (PDV) na 20 posto s trenutnih 5 posto, stoji u izvješću.

"Neposredni utjecaj grozne katastrofe vjerojatno će biti velik i protegnuti se izvan područja razorenih potresom i tsunamijem", navodi se u izvješću OECD-a sa sjedištem u Parizu.

Japanska vlada procjenjuje da bi sama materijalna šteta mogla dosegnuti 300 milijardi dolara, što čini tu prirodnu katastrofu daleko najskupljom u svijetu.

(Hina) xmpv yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙