FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan snizio procjenu za gospodarstvo

Autor: gple
TOKIO, 13. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Japan je u srijedu prvi puta u šest mjeseci snizio procjenu za gospodarstvo, navodeći kao razlog pad proizvodnje i osobne potrošnje nakon potresa i tsunamija.

Treće svjetsko gospodarstvo pokazuje slabost i ostat će takvo neko vrijeme zbog posljedica potresa i tsunamija i naknadne nuklearne krize, objavio je vladin ured u izvješću objavljenom u travnju.

Potres jačine 9,0 stupnjeva i tsunami desetkovali su 11. ožujka veliki dio sjeveroistočnog Japana. Poginulo je 25 tisuća ljudi. Tsunami je oštetio i nuklearnu elektranu u Fukushimi, zbog čega je u okoliš prodrla radijacija i uzrokovala krizu nalik onoj u Černobilu 1986.

U katastrofi su uništene mnoge tvornice i prekinuti su lanci opskrbe, što je uzrokovalo ozbiljnu nestašicu dijelova.

Industrijska proizvodnja i osobna potrošnja u razdoblju nakon potresa padaju, istaknula je vlada u aktualnom izvješću, izrazivši također zabrinutost zbog očekivanog pada zarade poduzeća u predstojećim mjesecima.

U izvješću iz ožujka vlada je zaključila da se gospodarstvo oporavlja. Ono je objavljeno nakon tsunamija ali je vlada istaknula da ne može u potpunosti procijeniti razmjere razaranja koje je on prouzročio.

Tokio najavljuje da će brzo sastaviti dodatni proračun za potrebe financiranja obnove. Njegova vrijednost nije objavljena ali su lokalni mediji procijenili da bi mogao prekoračiti 5.000 milijardi jena (59 milijardi dolara).

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙