FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OECD očekuje brži rast najvećih gospodarstva

Autor: mkuz
PARIZ, 5. travnja 2011. (Hina/AFP) - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) objavila je u utorak da su se izgledi za rast u skupini najvećih gospodarstava svijeta G7 uz izuzetak Japana poboljšali zahvaljujući ubrzanim ulaganjima u privatnom sektoru i trgovini.

U OECD-u sada očekuju da će šest gospodarstava, uključujući američko, kanadsko, britansko, njemačko, francusko i talijansko, porasti u prvoj polovini ove godine po stopi od oko tri posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je osjetno više u odnosu na prethodnu OECD-ovu prognozu.

U studenom je OECD za gospodarstva u skupini G7 uključujući Japan prognozirao za tekuću godinu rast u visini dva posto.

Glavni oslonac bržeg rasta trebala bi biti pojačana ulaganja u privatnom sektoru a stanje na tržištu rada izgleda bolje no što se očekivalo prije nekoliko mjeseci, što bi moglo povoljno utjecati na prviatnu potrošnju.

Nova prognoza ne uključuje Japan budući da OECD smatra da je prerano da se utvrdi puni iznos šteta koje su uzrokovali prošlomjesečni potres, tsunami i nuklearna katastrofa.

"Prve procjene japanskih vlasti navode na zaključak da se gubitak fizičkog kapitala kreće u rasponu od 3,3 do 5,2 posto godišnjeg BDP-a. Prva je procjena stoga da bi japanski gospodarski rast u prvom tromjesečju mogao biti smanjen za 0,2 do 0,6 postotnih bodova (negodišnje stope) i u rasponu od 0,5 do 1,4 postotnog boda u drugom tromjesečju", ističe se u OECD-ovu priopćenju.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙