FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan odredio ciljeve za uštedu energije

Autor: mpuk
TOKIO, 8. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Japan je u petak odredio ciljeve za uštedu energije na vrhuncu ljetne sezone kako bi izbjegao veći kolaps energetskih mreža.

Glavni korisnici zamoljeni su da smanje potrošnju za 25 posto, kazao je ministar trgovine za Reuters. Od malih industrijskih korisnika traži se smanjenje potrošnje za 20 a od kućanstava za 15 do 20 posto.

Japanski kapaciteti za proizvodnju energije smanjeni su nakon nakon što su neke elektrane prestale s radom zbog potresa i tsunamija.

Ministar trgovine Banri Kaida kazao je da bi se temeljim postavljenih ciljeva potrošnja mogla smanjiti za oko 15 milijuna kilovata na području gdje usluge pružaju Tokyo Electric Power (Tepco) i Tohoku Electric Power.

To znači da distributerske tvrtke načelno neće morati isključivati opsrkbu na velikim područjima.

Tepco je protekli mjesec počeo obustavljati opskrbu električnom energijom zbog štete koju su pretrpjeli nuklearni reaktori u njegovoj elektrani Fukushima na sjeveroistoku Japana.

U međuvremenu je tokijska burza Tokyo Stock Exchange objavila da će odgoditi planirano produženje radnog vremena trgovanja kako bi smanjila potrošnju energije.

Burza je kazala da će provedbu tog plana, koji je trebao stupiti na snagu 9. svibnja, odgoditi do jeseni.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙