FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 20. travnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

SVETA HELENA - Tvrtka "Violeta" otvorila je u Svetoj Heleni pored Zagreba novu tvornicu higijenskih proizvoda u koju je uložila 12 milijuna eura. Proizvodni pogon površine šest tisuća četvornih metara u rad je pustio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović koji je rekao da je riječ o investiciji koja ima perspektivu te istaknuo zadovoljstvo zbog ulaganja u proizvodnju i otvaranje radnih mjesta. U novoj tvornici će, prema riječima predsjednika Uprave "Violete" Petra Ćorluke, biti zaposlena 53 radnika, u razdoblju od dvije godine planira se udvostručenje broja zaposlenih, a za četiri godine trebalo bi ih biti 200. U prvoj fazi "Violeta" će u Svetoj Heleni proizvoditi toaletni papir i kuhinjske ručnike, a u planu su nove investicije u proizvodnju dječjih pelena, higijenskih uložaka i vlažnih maramica. "Violeta" posluje od 2001. godine, a početkom 2003. godine započinje izvoz u Njemačku, Švedsku, Libiju, Jordan i druge zemlje. Glavni proizvodni pogon tvrtke nalazi se u Grudama (BiH). Uz tvornicu u Svetoj Heleni, u Hrvatskoj posluju još i distributivni centri "Violete" u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Vukovaru.

OPATIJA - Na 8. izložbi proizvođača suvenira Hrvatske "Kvarner Expo 2011.", koja je danas otvorena na opatijskom kupalištu Slatina, predstavlja se oko 250 izlagača iz cijele Hrvatske. Izložbu je otvorio ministar turizma Damir Bajs koji je na novinarski upit o dolasku turista za uskrsne blagdane rekao da se ove godine očekuje blagi plus, tj, nešto bolji posjet turista nego lani. Cilj izložbe suvenira, koja je otvorena do 23. travnja, je potaknuti stvaranje autohtonih hrvatskih suvenira, koji bi dominirali na policama domaćih suvenirnica, a za najbolje suvenire bit će dodjeljene nagrade. Otvarajući izložbu ministar Bajs je kazao da Hrvatska i ove godine očekuje velik broj dolazaka turista te da se očekuje da će oni trošiti i u izvanpansionskoj ponudi. Suvenir je upravo to što bi turisti mogli kupiti, rekao je ministar Bajs dodavši da suvenir može biti podsjetnik na zemlju u kojoj su boravili i u koju bi se mogli vratiti. Podsjetio je da je Ministarstvo turizma putem programa "Izvorni suvenir" do sada poduprlo izradu gotovo 400 suvenira ili projekata, čije je ukupna vrijednost oko 20 milijuna kuna.

SPLIT - Ribarskoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja danas je u Splitu predan novosagrađeni brod dužine 13,5 metara čija je gradnja stajala 3,9 milijuna kuna, a namijenjen je za inspekcijiski nadzor ribolova na Jadranu osobito na pučinskom dijelu hrvatskih teritorijalnih voda. Ovaj inspekcijski brod moći će obavljati dobar nadzor na našem pučinskom arhipelagu jer su dosadašnja tri broda za tu namjenu dužine po 8,5 metara i imala su poteškoća na pučini, rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Tonči Božanić. Brod ima i vitlo za dizanje ribarskih mreža, a dostiže brzinu veću od 30 čvorova. Kapaciteti ovog broda su takvi da može neprekidno ploviti 220 nautičkih milja, kazao je Božanić navodeći da je brod gradila tvrtka "Takala" iz Rijeke. Po njegovim riječima, ribarska je inspekcija tijekom 2010. godine obavila oko 4.500 pregleda te podnijela oko 550 prijava za prekršaje na moru, a imala je i 120 intervencija na vađenju nelegalnih ribolovnih alata.

ZAGREB - Prvi povrati poreza na dohodak za 2010. godinu krenuli su početkom ovog tjedna i to s Područnim uredom Zagreb, a riječ je o iznosu od 12,47 milijuna kuna za prvih 8.140 poreznih obveznika, doznaje se danas u Ministarstvu financija. Prvi su povrati poreza na dohodak za prošlu godinu krenuli 18. travnja. Daljnja obrada i isplate povrata poreza slijede uobičajenom dinamikom, odnosno prema redoslijedu prijavljivanja područnih ureda, ističu iz Ministarstva. Poreznici su za prošlu godinu zaprimili 858.173 prijava poreza na dohodak, što je oko 262 tisuće prijava manje nego u prošloj godini kada je bilo zaprimljeno više od 1,1 milijun godišnjih prijava poreza na dohodak za 2009. Temeljem podnesenih prijava poreza na dohodak za 2010. godinu u Ministarstvu financija očekuju da će biti isplaćeno 1,7 milijardi kuna povrata, dok je temeljem prijava za 2009. u prošloj godini bilo isplaćeno oko 1,8 milijardi kuna povrata poreza.

ZAGREB - Stopa anketne nezaposlenosti u Hrvatskoj je u četvrtom tromjesečju prošle godine iznosila 12,1 posto, što je za 2,9 postotnih bodova viša stopa nego u istom razdoblju 2009. godine, pokazuje podaci Ankete o radnoj snazi koju je danas objavio Državni zavod za statistiku. Rezultati Ankete na razini tri statističke regije pokazuju velike razlike u stopi nezaposlenosti po regijama - stopa anketne nezaposlenosti bitno je ispod hrvatskog prosjeka u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i iznosi 8,0 posto, dok u jadranskoj iznosi 11,7 posto, a čak 18,3 posto u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj. Prema Anketi o radnoj snazi, koja se temelji na metodologiji Međunarodne organizacije rada (ILO), u četvrtom je tromjesečju prošle godine u Hrvatskoj bilo 210 tisuća nezaposlenih, što je 48 tisuća više nego u četvrtom tromjesečju 2009. Broj i stopa nezaposlenih prema Anketi o radnoj snazi bitno se razlikuju od administrativnih izvora. Po podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u četvrtom tromjesečju 2010. godine registrirano je 312 tisuća nezaposlenih, a stopa nezaposlenosti prema podacima administrativnih evidencija od 18,1 posto bitno je veća od stope anketne nezaposlenosti od 12,1 posto. U tom razdoblju prosječan broj nezaposlenih prema Anketi manji je za 102 tisuće od podataka HZZ-a.

ZAGREB - Uz nizak promet na Zagrebačkoj burzi dionički indeks Crobex povećan je danas za 0,40 posto na 2.190,17 bodova, dok je Crobex10 porastao je za 0,19 posto na 1.216,74 boda. Redovni promet iznosio je danas svega 12,6 milijuna kuna, od čega je gotovo polovica ostvarena trgovanjem dionicom HT-a. Promet dionicom HT-a iznosio je 5,5 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,24 posto na 285,30 kuna. To je ujedno danas bila i jedina dionica sa milijunskim prometom. Dionica Podravke ostvarila je 947,4 tisuće kuna prometa, a cijena joj je ostala na 320 kuna. Po prometu slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle, sa 813,6 tisuća kuna i rastom cijene od 0,25 posto na 1.608 kuna. Cijena dionici Ine danas je povećana za 1,79 posto i dan je uz promet od 777,2 tisuće kuna završila s cijenom od 3.690 kuna.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je ugovoreno svega 8 milijuna kuna prekonoćnih pozajmica te 0,7 milijuna eura deviznih pozajmica. Danas je prijavljeno 28 milijuna kuna potražnje, što je 45,42 posto manje nego jučer. Istodobno, ponuda je smanjena 13,8 posto, na 208 milijuna kuna. Prekonoćnih pozajmica odobreno je svega 8 milijuna kuna, pri čemu je kamatna stopa uvećana s jučerašnjih 0,44 na 0,54 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙