FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak eura, pritisci se nastavljaju

Autor: gvla
LONDON, 19. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u utorak ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, oporavivši se od rasprodaja dan ranije, no pritisci na jedinstvenu valutu ne popuštaju uslijed dužničkih problema eurozone.

Euro je u takvom okruženju ojačao 0,5 posto prema dolaru, na 1,4309 dolara. Prema jenu je oslabio, te se tako njime trgovalo po 117,52 jena.

Dolar je prema jenu ostao nepromijenjen na 82,61 jen.

Euro se donekle oporavio od gubitaka dan ranije, kada su ulagači više zazirali od rizičnije imovine zbog jačanja uvjerenja da će Grčka biti prisiljena na restrukturiranje svojeg duga. Negativnom raspoloženju na deviznim tržištima pridonijelo je i upozorenje agencije Standard & Poor's da će sniziti američki AAA kreditni rejting.

Trgovci, međutim, upozoravaju na mogući novi val prodaja eura uoči uskršnjih blagdana.

"Europska dužnička kriza ponovno je u središtu pozornosti tržišta, zabrinutih da nema trajnog rješenja. Istodobno, čak ni negativne vijesti u SAD-u više ne vrše dovoljan pritisak na dolar", ističe valutni analitičar Commerzbanka u Frankfurtu Lutz Karpowitz.

Fokus tržišta ponovno je usmjeren i na inflatorne pritiske u eurozoni nakon što je pažljivo praćeni pokazatelj rasta aktivnosti u sektoru proizvodnje i usluga pokazao rast cijena roba i usluga u eurozoni u travnju nadomak rekordnom.

"Cijene su zabilježile najsnažniji mjesečni skok od povijesno najviše razine dosegnute za vrijeme rekordnih cijena nafte u 2008.", ističe Chris Williamson, glavni ekonomist tvrtke za prikupljanje i analizu podataka Markit, koja je objavila rezultate najnovijeg istraživanja provedenog među tvrtkama u 17-članoj eurozoni.

Podaci koji su ukazali na "zabrinjavajuće" jačanje inflacije, nagnali su analitičare na predviđanje oštrijeg rasta kamatnih stopa Europske središnje banke (ECB). Po podacima Eurostata, godišnja stopa inflacije u eurozoni u ožujku je skočila na 2,7 posto.

(Hina) xgvla yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙