FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar na najnižoj razini prema funti u 14 mjeseci zbog britanske inflacije

Autor: gvla
LONDON, 22. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Dolar je u utorak potonuo na najnižu razinu u 14 mjeseci prema britanskoj funti nakon što su najnoviji podaci pokazali ubrzavanje inflacije u Velikoj Britaniji, povećavši izglede za skoro podizanje ključnih kamatnih stopa.

Funta je prema dolaru ojačala 0,5 posto na 1,6380 dolara, nakon što je prethodno nakratko skočila i na 1,64 dolara, najvišu razinu od siječnja 2010. Zelena novčanica ujedno je ostala gotovo nepromijenjena prema jenu, na 81,00 jena.

Euro je također oslabio prema funti, kliznuvši na 86,90 penija. Blago je ojačao prema dolaru, za 0,2 posto na 1,4240 dolara.

Očekivanja o podizanju kamatnjaka u eurozoni pogurnula su euro na najvišu razinu prema dolaru u ovoj godini, ali je taj rast bio ograničen rasprodajama eura radi kupovine funti nakon objave britanskog izvješća o inflaciji.

Britanske su potrošačke cijene u prošlome mjesecu porasle 4,4 posto, po najvišoj stopi u 28 mjeseci, više nego dvostruko nadmašivši ciljanu razinu Bank of England u visini dva posto. Tržišta novca sada u potpunosti u cijene uračunavaju povećanje britanskih kamatnih stopa za četvrtinu postotnog boda u srpnju, nasuprot ranijem očekivanju njihovog podizanja u kolovozu.

"Nešto je veća šansa da će BoE povisiti kamatnjake u svibnju, ali samo malo. Općenito je moguće da će BoE znatnije postrožiti monetarnu politiku nego što je trenutno uračunato u cijene valuta, ali i da će Europska središnja banka (ECB) biti blaža no što je tržište previdjelo cijenama valuta", ocjenjuje Paul Robinson iz Barclays Capitala.

Euro pak i dalje crpi snažnu podršku iz izjava čelnika Europske središnje banke (ECB) Jean-Claudea Tricheta i drugih zakonodavaca ECB-a, koji su ponovili da je banka spremna brzo reagirati kako bi otklonila prijetnju inflacije. Ekonomisti mahom očekuju povećanje kamatnih stopa eurozone idući mjesec.

Jedinstvena je valuta podršku dobila i od relativno dobrog odaziva na aukciju španjolskih trezorskih zapisa, uz zabilježen rast potražnje i pad traženih prinosa u odnosu na prethodnu aukciju.

Jen se pak stabilizirao prema dolaru, jer trgovci nastoje procijeniti mogućnost za novu intervenciju G7 radi zaustavljanja rasta japanske valute.

Japanska je vlada ponovno naglasila da nastavlja kontrolirati kretanje jena, no trgovci nisu zamijetili nikakve intervencije na valutnim tržištima nakon zajedničke intervencije G7 prošlog petka.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙