FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio pod pritiskom dužničkih problema u eurozoni

Autor: gvla
LONDON, 18. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak oslabio u mršavoj trgovini na međunarodnim tržištima valuta, pod pritiskom spekulacija da će Grčka biti prisiljena na restrukturiranje duga te neizvjesnosti oko sudbine kriznog paketa za Portugal.

Euro je u takvom okruženju prema dolaru oslabio za više od postotka, na 1,4274 dolara, najnižu razinu u 11 dana. Prema jenu je također oslabio preko jedan posto, na najnižu razinu prema japanskoj valuti u više od dva tjedna. Njime se tako trgovalo po 118,25 jena.

I dolar je oslabio prema jenu, na najnižu razinu u više od dva tjedna od oko 82,63 jena.

"Pozornost tržišta ponovno se vraća na grčku situaciju, što vrši pritisak na euro. Bilo bi to prvo takvo restrukturiranje i tržište ne zna što može očekivati", ocjenjuje raspoloženje na tržištima valutni strateg banke Nordea u Kopenhagenu Mic Ingenuus.

Pad eura ubrzao je nakon što su izvori iz njemačke vlade kazali kako očekuju da će Grčka prije kraja ljeta biti prisiljena na restrukturiranje duga.

"Tržište je očito skeptično spram Grčke. Uz to, tu su i neizvjesnosti glede portugalskog paketa nakon izbora u Finskoj na kojima je veliki broj glasova dobila stranka koja je zaprijetila vetom na tu pomoć", ističe valutni strateg nabCapitala Gavin Friend.

Jedan je grčki list ranije objavio da je Grčka početkom ovoga mjeseca obavijestila Međunarodni monetarni fond (MMF) i Europsku uniju kako želi restrukturirati dug, što je kasnije jedan dužnosnik grčkog ministarstva financija opovrgnuo.

Tržišni sudionici sada pozorno prate napredak u pregovorima oko portugalskog paketa pomoći, uznemireni rezultatima finskih izbora. Iako su analitičari uvjerenja da to kako će se Finska izjasniti može u najgorem slučaju samo usporiti krizni paket za Portugal, takvi su rezultati izbora ipak pridodali negativnom raspoloženju prema euru.

(Hina) xgvla yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙