FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strah od još jedne intervencije pritišće jen

Autor: gvla
LONDON, 21. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Jen je u ponedjeljak oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta budući da ulagači nastoje procijeniti mogućnost nove intervencije članica G7.

Dolar je prema jenu ojačao 0,8 posto na 81,27 jena.

Jednako je toliko prema japanskoj valuti ojačao i euro, popevši se na 115,11 jena. Prema dolaru je ostao nepromijenjen na 1,4164 dolara, nakon što je prethodno skočio na najvišu razinu prema američkoj valuti u četiri mjeseca od 1,42 dolara, na krilima uvjerenja da će članice Europske unije na ovotjednom summiti definitivno odobriti povećanje zajmodavnih kapaciteta kriznog fonda.

Na kraju prošlog tjedna dolar je prema jenu nakratko skočio gotovo četiri posto, na 82,00 jena, nakon zajedničke akcije skupine sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) usmjerene na slabljenje jena, nakon što je japanska valuta dan ranije skočila na poslijeratni rekord od 76,25 jena za dolar.

Trgovci ističu da je tržište i dalje pod dojmom te intervencije, prve takve akcije G7 od 2000., budući da je pomogla uvesti reda na kolebljiva tržišta.

"Dolar će dobivati kratkoročnu podršku prema jenu budući da tržište ispituje mogućnost novih intervencija. Središnje su banke odredile granicu do koje se može ići i mislim da je to psihološki utjecalo na tržišta, koja neće tako skoro ponovno pogurati dolar nadomak razine od 76,25 jena", ocjenjuje glavni valutni strateg BNP Paribasa Hans Redeker.

Trgovci i analitičari procjenjuju da su Bank of Japan, Europska središnja banka i Bank of Canada zajedno intervenirale na tržištima prodajom ukupno oko 32,3 milijarde jena. Procjene za Bank of England i američku središnju banku Fed zasad nisu dostupne.

Daljnje jačanje jena trebali bi zakočiti pojačana sklonost ulagača riziku i očekivanja da će japanska središnja banka zadržati ključne kamatne stope na važećoj niskoj razini te da će odrediti plafon za tečaj jena, što ponovno potiče vezanu trgovinu valutama, odnosno zaduživanje u valutama s niskim prinosima, poput jena, radi financiranja kupovine valuta s višim prinosima.

"Vezana trgovina može se nastaviti u slučaju onih valuta za koje se može očekivati rast prinosa odnosno koje donose veću vrijednost, kao što su kanadski dolar, skandinavske valute i euro", tumači Adrian Schmidt iz Lloyds Banking Groupa.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙