FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inflacija u eurozoni podržala euro

Autor: gvla
LONDON, 31. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak ojačao na međunarodnim tržištima valuta nakon što je neočekivano visoka procjena inflacije u eurozoni potkrijepila uvjerenje o skorom podizanju kamatnih stopa u eurozoni.

Euro je prema dolaru ojačao 0,6 posto na 1,4220 dolara. Prema jenu je skočio na najvišu razinu u deset mjeseci od 117,90 jena.

Dolar je prema jenu ostao nepromijenjen, te se njime trgovalo po 82,80 jena, nakon što je prethodno dotaknuo najvišu razinu u tri tjedna od 83,21 jena.

Europska statistička agencija procijenila je da je godišnja stope inflacije u eurozoni u ožujku u visini 2,6 posto, nakon 2,4 posto koliko je iznosila u veljači. To je više no što je tržište očekivalo i poduprlo je uvjerenje o skorom podizanju kamatnih stopa u eurozoni.

"U cijenu eura uračunato je dosta dobrih vijesti pa je teško očekivati da će nastaviti naglo rasti ali rasti bi definitivno mogao", ocjenjuje valutni strateg Barclays Capitala Raghav Subbarao.

Pozornost tržišta usmjerena je na objavu rezultata testova izdržljivosti irskih banaka tijekom dana. Očekuje se da će nagovijestiti nacionalizaciju čitavog financijskog sustava, ali analitičari smatraju da se to neće osobito odraziti na jedinstvenu valutu.

"Irska ne predstavlja veliki rizik za euro budući da, zahvaljujući europskom kriznom fondu, nema sistemskih rizika. Povjerenje štite veće zemlje eurozone", kaže valutni strateg UBS-a u Zuerichu Manuel Oliveri.

Budući da je tržište uvjereno da će kamatne stope biti podignute za četvrtinu postotnog boda, analitičari ističu da je pozornost sada usmjerena na to koliko će se visoko dizati nakon tog poteza i kojim tempom, ističući da će prognoze u vezi s tim određivati kretanje eura.

Dolar se pak našao pod pritiscima rasprodaja koje tržišni sudionici objašnjavaju potrebom za uravnoteženjem ulagačkih portfelja s obzirom na značajne gubitke na europskim i japanskim tržištima dionica.

Australski dolar skočio je na novu najvišu razinu u 29 godina prema američkom imenjaku od 1,0362 američkih dolara nakon povoljnih podataka o prometu u maloprodaji i o rastu kredita.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙