FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi potres u Japanu zaustavio rasprodaje jena

Autor: gvla
LONDON, 11. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Jen je u ponedjeljak ojačao prema euru na međunarodnim tržištima valuta budući da je novi potres u Japanu nagnao ulagače da pričekaju s rasprodajama japanske valute u očekivanju njezina jačanja.

Ulagači neskloni riziku pritisnuli su euro prema dolaru, koji je tako oslabio 0,2 posto prema američkoj valuti, kliznuvši na 1,4451 dolar. Prema jenu euro je bio u minusu 0,25 posto, te se njime trgovalo po 122,40 jena.

Dolar je prema jenu ostao stabilan, na 84,68 jena.

"Najnoviji potres u Japanu zaustavio je sklonost rizičnoj trgovini. Stoga se ponovno počeo kupovati jen", ocjenjuje čelnik valutne strategije CIBC World Marketsa Jeremy Stretch.

Trgovci ističu da pozicioniranje tržišnih špekulatora i neki tehnički pokazatelji signaliziraju da bi moglo doći do kratkotrajne stanke u jačanju eura i australskog dolara prema jenu, budući da neki koriste najnoviji u nizu potresa za dobitonosne prodaje.

Očekuje se ipak da će euro vjerojatno nastaviti jačati prema dolaru, s obzirom na razliku u razini kamatnjaka u eurozoni i Sjedinjenim Državama nakon prošlotjednog podizanja njihove razine u zoni primjene jedinstvene europske valute za četvrtinu postotnog boda, na 1,25 posto, očekuju trgovci.

U međuvremenu je i niz središnjih banaka azijskih zemalja objavio da je intervenirao kako bi zakočio jačanje svojih valuta i trgovci očekuju da bi prihode od tih intervencija mogle prebaciti u eure.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙