FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trichet prigušio očekivanja o daljnjem podizanju kamatnjaka, euro oslabio

Autor: gvla
LONDON, 7. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta nakon što je predsjednik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet razočarao tržišta signalom da bi mogla još neko vrijeme pričekati na novo podizanje kamatnjaka u eurozoni.

Euro je tako oslabio prema dolaru 0,5 posto na 1,4255 dolara. Još veći gubitak zabilježio je prema jenu, oslabivši jedan posto na 121,10 jena.

Dolar je također bio u minusu prema japanskoj valuti, oslabivši 0,4 posto na 85,12 jena.

Nakon što je ECB očekivano povisio kamatnjake u eurozoni za četvrtinu postotnog boda, na 1,25 posto, tržišta je razočarala izjava bančina predsjednika Jeana-Claudea Tricheta na redovnoj konferenciji za novinstvo da banka nije donijela odluku da će današnji potez označiti početak ciklusa podizanja kamatnjaka.

"Nismo danas donijeli odluku da je ovo podizanje prvo u nizu sličnih poteza u budućnosti", kazao je Trichet, odgovarajući na pitanje o izgledima za daljnje kretanje kamatnih stopa.

ECB-ova je politika i dalje usmjerena na poticanje gospodarskog rasta, dodao je, napomenuvši ipak da će banka istodobno nastaviti budno pratiti inflatorne pritiske.

"Njegov je ton trenutno nesumnjivo neutralan. Mislim da je ECB aktualnim podizanjem kamatnjaka postigao cilj i da zasada ne žele pothranjivati očekivanja o novim sličnim potezima, smatra Boris Schlossberg iz GFT Forexa.

Tržišta valuta nisu osobito reagirala na zahtjev za financiranje kojeg je Europskoj uniji uputio Portugal. Njegova bi vrijednost mogla dosegnuti i 80 milijardi eura, dok su strahovi da bi Španjolska mogla biti sljedeća na radaru tržišta zbog svojih dužničkih problema nešto popustili nakon što je vlada u Madridu glatko prodala 4,1 milijardu eura vrijednih trogodišnjih obveznica.

Politika kamatnih stopa ECB-a u suprotnosti je s onim američkog Fed-a, koji još nije spreman postrožiti monetarnu politiku zbog prekrhkog gospodarstva.

Bank of England kamatnjake je očekivano ostavila nepromijenjenima na 0,5 posto, kao i Bank of Japan, u rasponu od nula do 0,1 posto. Japanska je banka signalizirala da je spremna i dodatno ublažiti monetarnu politiku kako bi poduprla gospodarstvo nakon što su zemlju opustošili potres, tsunami i nuklearna kriza.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙