FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 19. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith potvrdio je u razgovoru za Dnevnik 3 svoju tezu da u Oluji nije počinjeno etničko čišćenje, ali je ustvrdio da je tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman dopustio da se dogodi zločin. "Po mojem mišljenju ovdje nije bilo riječ o etničkom čišćenju jer u takvim slučajevima vojska protjeruje stanovništvo s nekog teritorija. U ovom je slučaju to stanovništvo pobjeglo, možda su zato imali opravdani razlog, ali svakako su teritorij napustili prije dolaska hrvatskih vojnih snaga", kazao je Galbraith, upitan stoji li konstatacija Haaškog suda da je u Oluji počinjeno etničko čišćenje. Ocijenio je da je presuda u Haagu imala malo drukčije značanje i da su se oslanjali na sastanke, osobito na onaj održan na Brijunima kako bi ustvrdili da je bila namjera istjerati srpsko stanovništvo. "Smatram da Tuđman to nije učinio ali vidjevši što se dogodilo, da su ljudi otišli dopustio je da se dogodi zločin", rekao je Galbraith. "Spaljivalo se kuće i ubijalo one koji su ostali kako se drugi ne bi vratili". Upitan kako to da Haag sad kvalificira Oluju kao udruženi zločinački pothvat iako je američka administracija dala signal za tu operaciju, bivši veleposlanik je rekao da je on 1. kolovoza 1995. prenio poruku vlade SAD-a Tuđmanu da razumiju zašto Hrvatska pokreće vojne operacije, kako bi spasila Bihać. Naglasio je da SAD nije odobrio operaciju čiji je cilj bio protjerivanje Srba. "Svakako nismo odobravali nikakvu operaciju čiji bi cilj bio protjerivanje srpskog stanovništva." Galbraith smatra da su Hrvati napravili potez bez presedana u međunarodnim odnosima jer su generale poslali na suđenje nakon rata u kojem su pobijedili iako je to češći slučaj s onima koji rat izgube.

ZAGREB - Ina je od ponoći povećala cijene dizelskih goriva i lož ulja od 12 do 18 lipa po litri, dok su za 21 odnosno 22 lipe poskupili motorni benzini, pa Inin eurosuper BS 95 class košta tek tri lipe manje od 10 kuna po litri, odnosno 9,97 kuna. Ina od danas prodaje svoj eurosuper BS 95 po cijeni od 9,92 kune po litri (do sada 9,71 kunu), a eurosuper BS 95 class po 9,97 kuna (do sada 9,76 kuna). Nova cijena Inina eurosupera BS 98 je 10,28 kuna (do sada 10,06 kuna). Poskupila su i dizelska goriva - eurodizel BS na 9,41 kunu (do sada 9,28 kuna), eurodizel BS class na 9,46 kuna (do sada 9,33 kune), a obični dizel na 9,07 kuna po litri (do sada 8,95 kuna). Plavi dizel košta 5,59 kuna, što je 16 lipa više od dosadašnjih 5,43 kune. Loživo ulje ekstra lako poskupljuje za 18 lipa po litri, s dosadašnjih 6,10 kuna na 6,28 kuna.

ZAGREB - Ministar kulture Jasen Mesić uputio je brzojav sućuti obitelji glumca Ivice Vidovića koji je umro danas nakon teške bolesti u 72. godini u Zagrebu. "S tugom i osjećajem nenadoknadivog gubitka primio sam vijest o preranoj smrti doajena hrvatskog glumišta, gospodina Ivice Vidovića", naveo je ministar u sućuti glumčevoj obitelji. "Taj virtuozni talent koji je osvajao publiku s dasaka mnogih hrvatskih kazališta te zračeći s filmskog platna, trajno je urezan u temelje hrvatske kulture. Njegove interpretacije, posebice likova modernog repertoara, za koje je ovjenčan brojnim nagradama, među kojima se posebno ističu odlikovanje Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, nagrada Fabijan Šovagović za trajan trag u povijesti hrvatskog filma kao i nagrada Grada Zagreba, sjaje kao zvijezda vodilja mnogim generacijama mladih glumaca", stoji u sućuti.

ZAGREB - Policijska plovila iz Malog Lošinja i Pule te brodica pulske Lučke kapetanije krenuli su sinoć u potragu za 48-godišnjim zapovjednikom ribarskog broda "Željka" koji je pao u more južno od Pule. Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru je oko 18,50 sati preko Centra 112 dobila dojavu od člana posade ribarskog broda "Željka" da je zapovjednik broda pao u more, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. U potragu za nestalim muškarcem u dobi od 48 godina krenula su policijska plovila iz Malog Lošinja i Pule te brodica Lučke kapetanije Pula te još uvijek tragaju. Ribarica se u tom trenutku nalazila oko 12 nautičkih milja južno od rta Kamenjak. Na poziciju je upućen i tanker "Maloria" koji se nalazio u blizini. Vremenski uvjeti na moru su povoljni, a mjesečina olakšava traganje.

RIJEKA - Mate Markanović (1956.) iz Ike, vlasnik tvrtke "TERI CROTEK" iz Rijeke, jučer je priveden u istražni centar Županijskoga suda u Rijeci, gdje je ispitan zbog sumnje da počinio kazneno djelo zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, nakon čega mu je određen pritvor od mjesec dana. Pritvor mu je određen zbog opasnosti od ponavljanja djela, priopćio je Županijski sud u Rijeci. U priopćenju se navodi se da je Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo istražni zahtjev protiv Markanovića i trgovačkog društva "TERI CROTEK" zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. Po istražnom zahtjevu, Markanović se tereti da je od 1. siječnja 2006. do 31. listopada 2009. kao odgovorna osoba, radi pribavljanja protupravne imovinske koristi, uskratio proračunima i fondovima novac koji im pripada te tako tvrtki pribavio znatnu imovinsku korist. Trgovačko društvo "TERI CROTEK" kaznenim je djelom koje je počinio Markanović pribavilo sebi nezakonitu korist, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Hrvatski prijevod knjige čileanskoga kardinala i nadbiskupa Santiaga Josea Marie Cara y Rodrigueza "Otkrivena tajna masona" s enciklikom "Ljudski rod" (Humanum genus) pape Lava XIII. predstavljena je sinoć u Zagrebu. O knjizi su govorili povjesničar Josip Jurčević, umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo i generalni vikar Zadarske nadbiskupije mons. Milivoj Bolobanić. Jurčević je ocijenio da je pitanje masonstva u Hrvatskoj još zagonetna tema premda su, istaknuo je, slobodni zidari tvorci prve i druge Jugoslavije. "Masoni su zaslužni za puno toga lošeg u Hrvatskoj", rekao je, dodajući kako su njihovo djelo i presude hrvatskim generalima u Haagu, koje su u sukobu s činjenicama i zdravom pameti. Ocijenio je da šire malodušje i beznađe te dodao kako su im nevažne priče o teorijama urote jer se iza njih skrivaju veoma jasni interesi. "One su okupirale mnoge međunarodne organizacije koje odlučuju i utječu na hrvatsku sudbinu", rekao je, dodajući kako im je svrha dovođenje Hrvatske u kolonijalni položaj, uništenje hrvatskog identiteta i kršćanskih vrijednosti.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙