FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zemlje BRICS-a pozivaju na preustroj globalnog monetarnog sustava

Autor: vmom
SANYA, 14. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Pet zemalja BRICS-a učinilo je u četvrtak novi korak prema učvršćivanju globalnog utjecaja, pozvavši na uspostavu šireg globalnog sustava rezervne valute koji će jamčiti stabilnost i izvjesnost.

U priopćenju sa summita na južnom kineskom otoku Hainan, čelnici Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike istaknuli su da je najnovija financijska kriza razotkrila neadekvatnosti i manjkavost trenutnog monetarnog poretka s dolarom na čelu.

"Aktualno doba zahtijeva da zemlje BRICS-a ojačaju dijalog i suradnju", kazao je kineski predsjednik Hu Jintao.

U BRICS-u su zabrinuti za sudbinu dolara u dugoročnoj perspektivi s obzirom na goleme američke manjkove u proračunu i vanjskotrgovinskoj razmjeni. Također iskazuju negodovanje zbog privilegija koje nosi status vodeće valute rezervi, pozivajući na preustroj sustava.

Kao daljnji udarac dolaru, razvojne banke u pet zemalja te skupine postigle su načelni dogovor o uspostavi zajedničkih kreditnih linija koje bi bile iskazane u njihovim valutama a ne u dolarima.

Čelnici zemalja BRICS-a pozdravili su rasprave o globalnoj ulozi specijalnih prava vučenja (SPV), MMF-ove interne obračunske jedinice i rezervne imovine, koja bi po mišljenju nekih stručnjaka mogla prerasti u djelomičnu zamjenu za dolar.

Zaoštrila se međutim rasprava oko toga bi li se kineski juan trebao uključivati u SPV, istaknuvši tek da pozdravljaju rasprave o sastavu te košarice valuta, koju trenutno čine dolar, euro, jen i funta.

Neimenovani dužnosnik iz skupine BRICS-a potvdio je da su mišljenja podijeljena u vezi njegova ispunjavanja kriterija za uključivanje u SPV.

"Postoji potreba za uspostavom globalnog monetarnog sustava koji bi počivao na većem broju valuta. SPV je instrument za postizanje takvog cilja, no zasad još nismo jednoglasni u pogledu uključivanja kineske valute", kazao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙