FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao, ulagači gladni valuta s višim prinosima

Autor: gvla
LONDON, 13. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro se u srijedu primaknuo novoj najvišoj razini u 15 mjeseci prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta zahvaljujući očekivanjima da će Europska središnja banka ponovno podići ključne kamatne stope u eurozoni.

Euro je prema dolaru ojačao blagih 0,1 posto, na 1,4506 dolara. Prema jenu bio je na dobitku 0,7 posto i dosegnuo je 121,91 jen.

Dolar je prema japanskoj valuti također ojačao, i to 0,5 posto, te se njime trgovalo po 84,07 jena.

Europska jedinstvena valuta dobila je podršku od rasta potražnje stabilizacijskih fondova s obzirom na nastavljena očekivanja novih podizanja kamatnih stopa u eurozoni. U SAD-u i Japanu očekuje se pak nastavak popustljivije monetarne politike.

"Neki pokazatelji ukazuju na agresivno zauzimanje dugoročnih pozicija u euru. To bi se moglo promijeniti stvori li se dojam prenapregnutosti, budući da je velik dio čimbenika pozitivnih za euro već uračunat u cijene", ističe valutni strateg Valentin Marinov iz financijskog konglomerata Citi.

Valute vezane uz cijene roba, poput australskog i novozelandskog dolara, također su ojačale, na krilima oporavka cijena na robnim tržištima i dionica, dok se jen - najpopularnija valuta za financiranje kupnje imovine viših prinosa, takozvane vezane trgovine, povukao nakon rasta dan ranije.

"Ako cijene nafte i druge robe ne padnu, jen će u budućnosti biti prilično ranjiv", ocjenjuje valutni strateg banke Nordea u Kopenhagenu Niels Christensen.

Australski je dolar tako ojačao 0,5 posto prema američkome, na 1,0493 američkih zelembaća. Prema jenu je poskupio više od jedan posto, dosegnuvši 88,19 jena.

Tržišni promatrači ocjenjuju da će se pritisci na jen nastaviti sve dok ulagači pokazuju apetit za rizikom. Očekuje se također da će negativne posljedice potresa na gospodarstvo Japana osigurati nastavak ultra-popustljive monetarne politike japanske središnje banke u duljem razdoblju. Tome je uvjerenju pridonijela i sumorna gospodarska prognoza japanske vlade, prva u šest mjeseci.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙