FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nove zabrinutosti oko dužničkih briga u eurozoni pritisnule euro

Autor: gvla
LONDON, 14. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta pod pritiskom spekulacija da će Grčka i Irska biti prisiljene restrukturirati dug.

Obnovljene zabrinutosti zbog dužničkih problema rubnih zemalja eurozone pritisnule su euro na 1,4365 dolara.

Dolar je pak oslabio jedan posto prema jenu, te se njime trgovalo po 83,04 jena.

Grčkoj su snažno porasli troškovi zaduživanja nakon što je Njemačka prvi puta ustvrdila da će vlada u Ateni možda morati restrukturirati dug, što bi, kako tvrdi član izvršnog odbora Europske središnje banke Lorenzo Bini Smaghi, bila "katastrofa".

Juergen Stark, također dužnosnik ECB-a, upozorio je pak irske banke da se neće moći u nedogled oslanjati na ECB u pitanju financiranja.

"Tržište je sklono reagirati na takve istupe kad je euro na prenapregnutim razinama, što dovodi do konsolidacije, no srednjoročni se trendovi vjerojatno neće mijenjati", ocjenjuje valutni strateg Unicredita Stephan Maier.

Analitičari vjeruju da će pad eura biti ograničen jer jedinstvena valuta još uvijek dobiva podršku od očekivanja opetovanog podizanja kamatnih stopa u eurozoni. Tržišta procjenjuju da će ECB ponovno podići kamatnjake u drugoj polovini godine, uračunavajući u cijene veću od 50-postotne šansu da će se to dogoditi u kolovozu.

Američka središnja banka istodobno ne odustaje od popustljive monetarne politike.

"Dolar će i dalje potkopavati Fedova monetarna politika", ističe viši valutni strateg Credit Agricolea Adam Myers.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙