FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 14. travnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BERLIN - Europski povjerenik za zaštitu tržišnog natjecanja stao je u obranu novčanih kazni koje je u posljednjih nekoliko godina izricala Europska komisija, rekavši da će nastaviti koristiti velike kazne kao sredstvo odvraćanja prekršitelja pravila unatoč sve oštrijim kritikama iz pojedinih kompanija. Europska komisija nametnula je kazne u visini nekoliko milijardi eura kompanijama poput Microsofta i Intela zbog kršenja propisa o ravnopravnoj tržišnoj utakmici, kao i desecima tvrtki zbog dogovaranja cijena. "Neki tvrde da su naše kazne previsoke, posebice u ovim teškim vremenima, ali ja se ne slažem", kazao je povjerenik Joaquin Almunia na konferenciji u organizaciji njemačkog regulatora tržišnog natjecanja. "U posljednjih nekoliko godina usavršavamo smjernice za kažnjavanje radi postizanja optimalnog efekta zastrašivanja, koji je naš krajnji cilj, i nastavit ćemo raditi na taj način", rekao je. "Naše kazne moraju ostati velike jer tvrtke moraju shvatiti da se karteli ne isplate". Ukupna vrijednost kazni za upostavu kartela dosegnula je u petogodišnjem razdoblju do 2010. blizu 12 milijardi eura.

BERLIN - Njemačka vlada povisila je u četvrtak prognozu gospodarskog rasta u 2011., istaknuvši da povećana potrošnja odražava veću sigurnost Nijemaca u vezi s očuvanjem radnih mjesta, stvarajući široke temelje za gospodarski rast. Stoga je Berlin povisio prognozu o ovogodišnjem rastu na 2,6 posto, s do sada prognoziranih 2,3 posto. Procjenjuje također da će broj zaposlenih u Njemačkoj iduće godine porasti na rekordan 41 milijun. Raspoloživ dohodak domaćinstava trebao bi se u ovoj i idućoj godini povećati za 3,3 posto. Predviđanja će poslužiti kao osnova za procjenu prihoda od poreza koja će biti objavljena sredinom svibnja. Ministar gospodarstva Rainer Bruederle rekao je na tiskovnoj konferenciji da Nijemci "ponovno vjeruju u budućnost". Za 2012. prognoziran je rast u visini 1,8 posto, a u razdoblju do 2015. prosječna godišnja stopa rasta iznosila bi oko 1,75 posto, procjenjuju u vladi. Pod pretpostavkom o prosječnoj cijeni nafte u visini 115 dolara za barel, inflacija bi u ovoj godini trebala porasti na 2,4 posto, da bi u idućoj pala na 1,9 posto, izračunali su u Berlinu.

LONDON - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u petak, 15. travnja, slavi 20 godina djelovanja. Od početka djelovanja u 1991. EBRD ima ključnu ulogu u gospodarskoj preobrazbi regije koja se prostire od Baltika do Mongolije, preko srednje i istočne Europe, Balkana, bivšeg Sovjetskog Saveza i, u novije vrijeme, Turske, navodi se u priopćenju Banke. EBRD je uložio preko 60 milijardi eura u projekte osuvremenjivanja gospodarstva i razvoj privatnog sektora u tim zemljama. Nadalje, banka je uključila treće strane u financiranje, čime su omogućena ukupna ulaganja u vrijednosti gotovo 180 milijardi eura. "Regija je učinila golem napredak u proteklih 20 godina i EBRD je vrlo zadovoljan što je pridonio tome napretku", kazao je predsjednik EBRD-a Thomas Mirow prigodom obilježavanja obljetnice.

LJUBLJANA - Slovenska skupina Tuš holding potvrdila je u četvrtak da je šest od svojih sedam supermarketa u Srbiji prodala tvrtki Idea u vlasništvu hrvatskog koncerna Agrokor, dok je sedmi zatvorila. Tuš je naveo da će Idea preuzeti i zaposlene u supermarketima u Srbiji. Vrijednost transakcije nije objavljena. U slovenskoj kompaniji, od koje banke zahtijevaju ograničavanje na osnovnu trgovačku djelatnost u Sloveniji kako bi smanjila zaduženost, što bi omogućilo reprogram kredita, naveli su da je prodaja trgovina u Srbiji Idei izvedena radi optimizacije poslovanja u vrijeme gospodarske krize i da je bila uključena u strategiju razvoja tvrtke do 2015. godine. Osim u Srbiji, Tuš ima dvadesetak supermarketa u BiH i Makedoniji. Cijela skupina lani je imala 830 milijuna eura prihoda. Tvrtka Idea ima 138 maloprodajnih objekata u Srbiji, sedam veleprodajnih objekata i drugi najjači trgovački lanac na srbijanskom tržištu.

MADRID - Španjolska telefonska tvrtka Telefonica izvijestila je da razmišlja o smanjenju broja zaposlenih u Španjolskoj u sljedeće tri godine za 20 posto, što bi značilo ukidanje približno 6.400 radnih mjesta. Ta je mogućnost skicirana u prezentaciji postavljenoj na Telefonicinoj internetskoj stranici, a bit će temom razgovora na konferenciji ulagača u Londonu u četvrtak. Telefonica u Španjolskoj zapošljava ukupno oko 32 tisuće radnika. U Telefonici razmišljaju i o tome da plaće i beneficije ubuduće usklađuju s produktivnošću a ne s inflacijom. Najavljeno je i smanjenje menadžerskih bonusa za šest posto. Prošle su godine prihodi španjolske tvrtke na matičnom tržištu umanjeni za pet posto u odnosu na prethodnu godinu.

LONDON - Euro je u četvrtak oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta pod pritiskom spekulacija da će Grčka i Irska biti prisiljene restrukturirati dug. Zbog toga je euro pritisnut na 1,4365 dolara. Dolar je oslabio jedan posto prema jenu, te se njime trgovalo po 83,04 jena. Grčkoj su snažno porasli troškovi zaduživanja nakon što je Njemačka prvi put ustvrdila da će vlada u Ateni možda morati restrukturirati dug, što bi, kako tvrdi član izvršnog odbora Europske središnje banke Lorenzo Bini Smaghi, bila "katastrofa". Juergen Stark, također dužnosnik ECB-a, upozorio je pak irske banke da se neće moći u nedogled oslanjati na ECB u pitanju financiranja. Analitičari vjeruju da će pad eura biti ograničen jer jedinstvena valuta još uvijek dobiva podršku od očekivanja opetovanog podizanja kamatnih stopa u eurozoni. Tržišta procjenjuju da će ECB ponovno podići kamatnjake u drugoj polovini godine, uračunavajući u cijene veću od 50-postotne šansu da će se to dogoditi u kolovozu. Američka središnja banka istodobno ne odustaje od popustljive monetarne politike. "Dolar će i dalje potkopavati Fedova monetarna politika", ističe viši valutni strateg Credit Agricolea Adam Myers.

(Hina) xmkuz yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙