FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 30. ožujka 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

NEW YORK - Američki poslodavci u privatnom sektoru otvorili su u ožujku 201.000 novih radnih mjesta, pokazalo je u srijedu izvješće o zaposlenosti nezavisne agencije ADP. ADP je ujedno objavio naniže revidirane podatke za veljaču, po kojima je u prošlom mjesecu otvoreno 208.000 novih radnih mjesta. Prvotno je objavljeno da ih je otvoreno 217.000. Podaci za ožujak u skladu su s očekivanjima ekonomista koji su sudjelovali u anketi Reutersa i u prosjeku su očekivali brojku od 203.000. Najnoviji podaci tržišnim će sudionicima dati uvid u trenutno stanje na američkom tržištu rada, uoči pozorno praćenog vladinog izvješća o zaposlenosti u najvećem svjetskom gospodarstvu koje će biti objavljeno u petak.

MADRID - Španjolska središnja banka prognozirala je u srijedu sporiji rast španjolskog gospodarstva i veći proračunski manjak u ovoj godini nego što očekuju u vladi. Banka očekuje da će gospodarstvo u ovoj godini porasti po stopi od 0,8 posto dok vlada očekuje rast u visini 1,3 posto. Proračunski manjak trebao bi po bančinoj prognozi u ovoj godini dosegnuti 6,2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i time premašiti vladin cilj od šest posto. Nakon gotovo dvije godine recesije, Španjolska pokušava prigušiti bojazni investitora da neće moći upravljati svojim dugom i da će trebati pomoć kakvu su dobile Grčka i Irska. Madrid je obećao da će smanjiti proračunski manjak unutar dopuštenih razina u EU od tri posto do 2013. Bank of Spain očekuje također da će se nezaposlenost zadržati oko razine od 20 posto i nakon 2012.

BRUXELLES - Europska komisija u srijedu je priopćila kako se ne slaže s odlukom međunarodne agencije Standard & Poor's o snižavanju rejtinga grčkog duga. "Ne dijelimo to mišljenje", komentirao je Amadeu Altafaj Tardio, glasnogovornik europskog povjerenika za gospodarska pitanja Olija Rehna. "Imamo vlastito mišljenje o grčkom dugu i ono se ne podudara s mišljenjem navedene agencije", kazao je Altafaj u kratkom obraćanju novinarima. S&P je u utorak srezao rejting Grčkoj za dvije razine, na 'BB-', obrazloživši tu odluku argumentom da bi ulagači u grčke državne obveznice mogli zabilježiti gubitak na tom ulaganju s obzirom na odredbe o novom kriznom fondu eurozone. Grčko ministarstvo financija nazvalo je procjenu Standard & Poor'sa "neuravnoteženom i nepravednom". "Ona ne odražava ni dosadašnje napore ni postignuća, kao ni grčke gospodarske prognoze", priopćilo je ministarstvo. S&P's je istoga dana snizio rejting Portugalu za jednu razinu, na 'BBB-', zbog bojazni da će vlada u Lisabonu u konačnici ipak zatražiti međunarodnu pomoć, slijedeći time primjer Grčke.

PARIZ - Francuski inženjerski div Alstom u srijedu je priopćio da je potpisao 300 milijuna eura vrijedan ugovor o upravljanju i održavanju plinskih turbina kombiniranog ciklusa u tajvanskoj elektrani Hai-Fu. Time je važeći ugovor s privatnim tajvanskim dobavljačem Ever Power IPP (EPIC) produljen za 15 godina, pripćeno je iz Alstoma. Elektrna Hai-Fu sagrađena je 1996. i može proizvesti 980 megavata struje zahvaljujući plinskim turbinama KA24 koje isporučuje Alstom. Njegovi su tehničari stacionirani u elektrani kako bi jamčili njezino glatko funkcioniranje i održavanje. Turbine omogućuju rad elektrane tijekom dana i njezino gašenje preko noći, kada je potražnja niža.

LONDON - Jen je u srijedu oslabio na međunarodnim tržištima valuta, skliznuvši na najnižu razinu u 10 mjeseci prema euru pod utjecajem razlike između popustljive japanske monetarne politike i izjava dužnosnika eurozone i Sjedinjenih Država koji ovih dana ukazuju na potrebu podizanja kamatnjaka. Euro je tako prema jenu poskočio na 117,28 jena, najvišu razinu od svibnja 2010. Europska jedinstvena valuta ujedno je oslabila prema dolaru 0,2 posto, spustivši se na 1,4082 dolara. Dolar je prema jenu ojačao na 83,19 jena, dosegnuvši najvišu razinu od 11. ožujka. Nedavni komentari dužnosnika američke središnje banke Fed i ECB-a signaliziraju skoro podizanje kamatnih stopa u SAD-u i eurozoni i u suprotnosti su sa stajalištem koje je zauzeo Bank of Japan, najavljujući da će još neko vrijeme zadržati kamatne stope nadomak nule kako bi podupro treće svjetsko gospodarstvo u oporavku od posljedica devastirajućeg potresa i tsunamija. Pozitivno raspoloženje na tržištima dionica dalo je poticaja apetitu ulagača za rizikom i ohrabrilo ih na okretanje valutama viših prinosa. Tako je australski dolar poskočio na najvišu razinu u 29 godina prema američkom i na najvišu razinu u deset mjeseci prema jenu.

(Hina) xmkuz ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙