FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 22. ožujka 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Europska mala i srednja poduzeća sve se više okreću inovacijama kako bi riješila problem skupljih sirovina, pokazali su u utorak objavljeni rezultati ankete Eurobarometra. Tri četvrtine anketiranih menadžera u malim i srednjim poduzećima navelo je da su njihovi troškovi poslovanja porasli u proteklih pet godina zbog viših cijena sirovina, povezanih s nestašicom. Pritom je 26 posto ispitanika rast materijalnih troškova ocijenilo dramatičnim, a 49 posto njih umjerenim u anketi koju je proveo Gallup. Gotovo četvrtina anektiranih menadžera navodi da na materijalne troškove otpada polovina ili čak više ukupnih troškova poslovanja. Čak 90 posto anketiranih očekuje nova poskupljenja sirovina i u budućnosti. Stoga mnogi među njima ulažu u nove proizvode, proizvodne tehnologije ili inovativnu organizaciju poslovanja. Tako je više od polovine anketiranih malih i srednjih poduzeća u proteklih pet godina počelo primjenjivati tehnologije koje su im omogućile štedljiviju potrošnju sirovina. Poljoprivredni, vodoprivredni i industrijski sektor bili su najskloniji ulagati u nove proizvodne procese, a građevinski sektor usredotočio se na ulaganja u ekološki prihvatljive proizvode i usluge. Više od 40 posto anketiranih navelo je da su ta ulaganja smanjila troškove za 20 posto po proizvedenoj jedinici.

LUXEMBOURG - Cestovni i željeznički prijevoz tereta u Europskoj uniji počeo se oporavljati u prošloj godini, nakon pada uzrokovanog gospodarskom krizom u 2009., pokazali su u utorak objavljeni podaci europskog statističkog ureda. Tako je u 2009. cestovni prijevoz tereta u Europskoj uniji u prosjeku pao za 10,1 posto, nakon 2-postotnog pada u 2008. Željeznički prijevoz tereta potonuo je 17 posto, nakon također 2-postotnog pada u 2008. Podaci za Hrvatsku pokazuju 14,6-postotni pad cestovnog, te 20,3-postotni pad željezničkog prijevoza tereta u 2009. Prošla godina donijela je prve znakove oporavka, uz rast cestovnog prijevoza tereta u prvom tromjesečju za tri posto u odnosu na isto razdoblje 2009., te za četiri posto u razdoblju od travnja do lipnja. Željeznički prijevoz tereta uvećan je na godišnjoj razini za osam posto u prvom tromjesečju, te za 14 posto u narednom tromjesečju.

DUBLIN - Sukladno planiranim novim standardima irska središnja banka moći će otpustiti direktore u bankama koje pomaže država ako istragom utvrdi da ne udovoljavaju kriterijima, a moći će im i zabraniti obavljanje direktorskih dužnosti. Novi standardi za direktore u sektoru financijskih usluga u Irskoj stupit će na snagu u rujnu ove godine. "Iskoristit ćemo naše nove istražne ovlasti, ako je potrebno, kako bismo zajamčili da ljudi na tim dužnostima udovoljavaju zahtijevanoj razini sposobnosti i poštenja", kazao je u utorak čelnik financijske regulative pri središnjoj banci Matthew Elderfield. Time je financijski regulator želio poručiti da će sveobuhvatna istraga koju namjerava provesti obuhvatiti sve koji planiraju ostati na dužnosti nakon 1. siječnja 2012., omogućivši im da tome prilagode svoje planove. Irske banke, većinom pod kontrolom države, radikalno su promijenile svoje poslovodstvo nakon financijske krize. Čelnici zemalja članice Europske unije u petak će na summitu razmatrati sposobnost Irske da riješi problem nagomilanih bankarskih dugova.

LONDON - Dolar je u utorak potonuo na najnižu razinu u 14 mjeseci prema britanskoj funti nakon što su najnoviji podaci pokazali ubrzavanje inflacije u Velikoj Britaniji, povećavši izglede za skoro podizanje ključnih kamatnih stopa. Funta je prema dolaru ojačala 0,5 posto na 1,6380 dolara, nakon što je prethodno nakratko skočila i na 1,64 dolara, najvišu razinu od siječnja 2010. Zelena novčanica ujedno je ostala gotovo nepromijenjena prema jenu, na 81,00 jena. Euro je također oslabio prema funti, kliznuvši na 86,90 penija. Blago je ojačao prema dolaru, za 0,2 posto na 1,4240 dolara. Očekivanja o podizanju kamatnjaka u eurozoni pogurnula su euro na najvišu razinu prema dolaru u ovoj godini, ali je taj rast bio ograničen rasprodajama eura radi kupovine funti nakon objave britanskog izvješća o inflaciji. Euro pak i dalje crpi snažnu podršku iz izjava čelnika Europske središnje banke Jean-Claudea Tricheta i drugih zakonodavaca ECB-a, koji su ponovili da je banka spremna brzo reagirati kako bi otklonila prijetnju inflacije. Ekonomisti mahom očekuju povećanje kamatnih stopa eurozone idući mjesec. Jen se pak stabilizirao prema dolaru, jer trgovci nastoje procijeniti mogućnost za novu intervenciju G7 radi zaustavljanja rasta japanske valute.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙