FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 25. ožujka 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati

BRUXELLES - Čelnici zemalja članica Europske unije završili su u petak popodne dvodnevni sastanak na vrhu na kojemu su prihvatili sveobuhvatni okvir za stabilnost eura, odlučili da se provedu sigurnosne provjere nuklearnih elektrana te zaoštre sankcije protiv režima Moamera Gadafija u Libiji. "Prihvatili smo važne zaključke o ekonomskom upravljanju. Svoju monetarnu uniju pojačali smo s ekonomskom unijom. Mislim da možemo reći da će ekonomska i monetarna unija konačno stati na obje noge", izjavio je nakon završetka summita predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Čelnici su tijekom dvodnevnog summita prihvatili pakt za euro koji bi trebao omogućiti gospodarstvima euro zone da se suoče sa sadašnjom krizom i spriječiti ponavljanje novih dužničkih kriza. Također je postignut dogovor o uspostavi Europskog stabilizijskog mehanizma (ESM), europske inačice Međunarodnog monetarnog fonda, koji će od sredine 2013. godine zamijeniti privremeni Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF). Istodobno, EFSF-u će biti pojačani zajmodavni kapaciteti. Čelnici su prihvatili amandman na Lisabonski ugovor, čime se stvara pravni temelj za uspostavu Europskog stabilizijskog mehanizma.

BRUXELLES - Šefovi država i vlada zemalja članica Europske unije potvrdili su u petak odluku da se pristupi sigurnosnoj provjeri nuklearnih elektrana, o čemu će Europska komisija podnijeti izvješće do kraja ove godine, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy nakon završetka dvodnevnog summita. "Odlučili smo da sigurnost nuklearnih elektrana treba hitno provjeriti kroz tzv. stres-testove. Komisija će o tim stres-testovima izvijestiti Europsko vijeće do kraja ove godine", izjavio je Van Rompuy na konferenciji za novinare. "Budući da opasnost ne prestaje na našim granicama, tražimo i od susjednih zemalja da obave slične testove", dodao je. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je nakon summita obećao da će njegova zemlja zatvoriti sve nuklearke koje ne prođu na sigurnosnim provjerama. U 14 od 27 zemalja Europske unije ima 143 nuklearna reaktora, od čega najveći dio, 58 nuklearki, ima Francuska.

BRUXELLES - Europska komisija odobrila je plasman dodatnih 800 tisuća tona šećera na europska tržšta kako bi se poboljšala opskrba i ublažili cjenovni pritisci u uvjetima snažnog rasta cijena na međunarodnim tržištima. S obzirom na tijesnu opskrbu na tržištima šećera u EU, Bruxelles je u protekim tjednima odobrio niz izvanrednih mjera kojima želi poboljšati stanje u tekućoj marketinškoj godini 2010/2011., navodi se u priopćenju. EK je tako otvorio kvotu za uvoz 300 tisuća tona šećera po nultoj carinskoj stopi, te plasman na tržište 500 tisuća tona šećera mimo režima kvota, kao i 26 tisuća tona izoglukoze za koje su već zaprimljene prijave i količina je u cijelosti pokrivena. Snažan rast cijena neprerađenog i rafiniranog šećera poremetio je ravnotežu na europskom tržištu i potaknuo poskupljenje šećera, tumače u Bruxellesu.

LONDON - Međunarodni donatori i financijske tvrtke prošle su godine u regiji zapadnog Balkana, uključujući Hrvatsku, odobrili ukupno 139 milijuna eura bespovratne pomoći za projekte poboljšanja infrastrukture, priopćeno je u petak iz Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Kako bi iskazali potporu europskoj perspektivi zemalja u regiji, Europska komisija, Europska investicijska banka, Europska banka za obnovu i razvoj i Razvojna banka Vijeća Europe uspostavili su Investicijski okvir za zapadni Balkan (WBIF), čime je pojednostavljeno financiranje projekata u zemljama u regiji. WBIF je pokrenut u prosincu 2009. i dosad su u sklopu tog programa odobrena 42 zahtjeva za dodjelom bespovratne pomoći u ukupnom iznosu 139 milijuna eura. Ukupna je vrijednost 73 projekta u regiji zapadnog Balkana, u čijem financiranju sudjeluje WBIF, šest milijardi eura. Hrvatskoj je u sklopu WBIF-a do kraja prošle godine odobreno ukupno 800 tisuća eura bespovratne pomoći za projekt gradnje zatvorskog sustava u Šibeniku ukupne vrijednosti 72 milijuna eura.

WASHINGTON - Američko gospodarstvo poraslo je u četvrtom tromjesečju 2010. po višoj stopi od prognozirane budući da su kompanije nastavile prilično solidno trošiti i ponovno su napunile police kako bi udovoljile rastućoj potražnji, pokazalo je u petak objavljeno vladino izvješće. U zaključnom je izvješću rast američkog BDP-a u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju procijenjen na 3,1 posto, što je gotovo izjednačeno s prvom procjenom iz siječnja od 3,2 posto, ali je više u odnosu na drugu procjenu iz veljače u visini 2,8 posto. Ekonomisti su očekivali da će konačna procjena za četvrto tromjesečje 2010. iznositi 3,0 posto. U trećem tromjesečju američko je gospodarstvo poraslo za 2,6 posto. U cijeloj prošloj godini gospodarske su aktivnosti porasle za 2,9 posto. U 2009. smanjile su se za 2,6 posto. Podaci sugeriraju da je gospodarstvo zadržalo isti tempo rasta i u prvom tromjesečju ove godine, međutim strahuje se da bi oporavak mogle zakočiti rastuće cijene nafte, gušeći osobnu potrošnju.

LONDON - Euro je u petak tek blago oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta nakon što je Standard & Poor's snizio kreditni rejting Portugalu budući da je takva odluka već uračunata u cijene. Euro je prema dolaru oslabio neznatnih 0,1 posto na 1,4158 dolara. Dolar se prema jenu stabilizirao na 81,02 jena. Među ostalim valutama isticao se australski dolar, valuta viših prinosa, poskočivši na najvišu razinu u ovoj godini prema američkom imenjaku od 1,0229 američkih dolara, poduprt sklonošću ulagača rizičnim ulaganjima. Jen se pak stabilizirao prema dolaru kojim se tako trgovalo po 81,02 jena, pri čemu analitičari ocjenjuju da će japanske monetarne vlasti i nakon ožujka biti spremne intervenirati kako bi zakočile jačanje japanske valute iznad te razine u slučaju naglih oscilacija na tržištima.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙