FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 1. travnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON/ZAGREB - Američki poslodavci otvorili su u ožujku približno isti broj radnih mjesta kao i mjesec ranije, čime je stopa nezaposlenosti kliznula na 8,8 posto, najnižu razinu u gotovo dvije godine, pokazali su u petak objavljeni podaci američke vlade. U prošlom je mjesecu tako u SAD-u otvoreno neto 216.000 novih radnih mjesta, blago premašivši očekivanja analitičara koji prognozirali 190.000 novih radnih mjesta. Time je stopa nezaposlenosti kliznula na 8,8 posto, s 8,9 posto u veljači. Ukupno je u privatnom sektoru otvoreno neto 230.000 radnih mjesta, dok je u javnom sektoru zatvoreno neto 14.000 radnih mjesta. Bez posla je u prošlom mjesecu bilo 13,5 milijuna ljudi, u odnosu na 13,7 milijuna u veljači.

BRUXELLES - Pokazatelj zdravlja proizvodnog sektora eurozone pokazao je u petak usporavanje rasta u ožujku u cijeloj zoni primjene jedinstvene europske valute, objavila je u petak tvrtka za prikupljanje i analizu podataka Markit. Indeks menadžera nabave članica eurozone kojim se mjere aktivnosti u proizvodnom sektoru pao je s 59,0 bodova zabilježenih u veljači, što je bila njegova najviša razina u 10 godina, na 57,5 bodova u ožujku. U početnoj je procjeni vrijednost indeksa procijenjena na 57,7 bodova. Vrijednosti iznad 50 bodova ukazuju na rast aktivnosti. Industrijska proizvodnja, nove narudžbe i nove izvozne narudžbe porasle su dvadeseti mjesec zaredom. Glavni ekonomist Markita Chris Williamson rekao je da podaci "navode na zaključak da će industrijska proizvodnja u tekućem tromjesečju porasti po stopi od dva posto."

LONDON - Agencija za rejtinge Standard & Poor's u petak je snizila kreditni rejting Irske, zbog zabrinutosti u vezi restrukturiranja dugova u budućnosti. Irski rejting snižen je tako za jedan stupanj i trenutno iznosi 'BBB+', što je tri stupnja iznad statusa 'bezvrijedan'. Kao razlog snižavanja rejtinga u S&P-u navode zabrinutost da bi držatelji obveznica mogli biti primorani preuzimati veće gubitke u sklopu novih EU planova za spas zemalja od bankrota od 2013. Agencija je istodobno pozdravila rezultate stres-testova u irskim bankama, ustvrdivši da počivaju na čvrstim temeljima. Ustvrdila je i da irsko gospodarstvo ima snažnije izglede za rast od dugovima pritisnutih gospodarstava Portugala i Grčke. S&P je također odlučio ukloniti Irsku s liste zemalja čiji su kreditni rejtinzi podvrgnuti stalnom praćenju, navodi se dalje u priopćenju. Dodijelio joj je pozitivnu prognozu za kreditni rejting, što znači da mu ne predstoji skoro snižavanje.

LONDON - Dolar je u petak ojačao prema euru i jenu na međunarodnim tržištima valuta nakon što su najnoviji podaci iz SAD-a pokazali veći od očekivanog rast zaposlenosti u ožujku, pa je stopa nezaposlenosti kliznula na najnižu razinu u dvije godine. Dolar je tako ojačao prema euru 0,4 posto na 1,4098 dolara. Bio je u plusu i prema jenu, za 1,4 posto, te se njime trgovalo po 84,26 jena. Najnoviji podaci američke vlade u petak su pokazali da su američki poslodavci u ožujku otvorili približno isti broj radnih mjesta kao i mjesec ranije, ukupno neto 216.000, čime je stopa nezaposlenosti kliznula na 8,8 posto, najnižu razinu u gotovo dvije godine. To signalizira da bi američka središnja banka Fed uskoro mogla početi pooštravati monetarnu politiku, nakon što je isti signal već upućen iz eurozone, gdje se očekuje da bi Europska središnja banka (ECB) mogla početi podizati kamatnjake već u travnju. "To potiče rast dolara prema jenu. Istodobno ne možemo zaboraviti da ECB planira idući mjesec povisiti kamatne stpe, tako da će posljedice za euro ipak vjerojatno biti ograničene", ocjenjuje direktorica valutnih istraživanja tvrtke GFT Forex u New Yorku Kathy Lien.

(Hina) xggoj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙