FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 4. travnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRATISLAVA - Predsjednik slovačkog parlamenta Richard Sulik usprotivio se uspostavi europskog kriznog fonda, ustvrdivši da bi prezaduženim članicama eurozone trebalo omogućiti da objave moratorij na povrat dugova. Stečaj je jedino rješenje za zemlje koje nisu u stanju podmirivati svoje financijske obveze i bolje je od kreiranja niza spasilačkih mehanizama, drži slovački dužnosnik. U komentaru napisanom za današnje izdanje poslovnog dnevnika Hospodarske noviny, Sulik ističe da će se Slovačka morati zadužiti da bi uplatila traženi doprinos u fond koji će početi s radom sredinom 2013. "Nakaradno je nazivati to solidarnošću", ustvrdio je Sulik, inače čelnik Stranke za slobodu i solidarnost, članice vladajuće koalicije desnog centra.

LONDON - Libijski pobunjenici napunit će ovoga tjedna prvi tanker sa sirovom naftom, nakon što je zbog ustanka protiv libijskog vođe Moamera Gadafija obustavljen izvoz iz te zemlje na sjeveru Afrike, objavila je u ponedjeljak novinska agencija Platts. Agencija prenosi da bi tanker Equator, registriran u Libiji, trebao u ponedjeljak stići u luku Tobruk na istoku zemlje i ukrcati sirovu naftu. Pobunjenička vlada ranije je objavila da je s Katarom sklopila ugovor o isporuci nafte.

SINGAPUR - Civilni zahtjevi za odštetama prema vladi i tvrtki Tokyo Electric Power Co (TEPCO), koja upravlja nuklearnom elektranom Fukushima, bit će najveći u povijesti Japana i dosegnuti astronomske svote, drže stručnjaci, a neki procjenjuju da će dosegnuti 130 milijarda dolara. Japanska vlada očekuje da će materijalne štete izazvane razornim potresom i tsunamijem dosegnuti 300 milijarda dolara, no stvarne štete bit će mnogo veće zbog pada gospodarske aktivnosti izazvane nestašicama struje i zahtjevima za isplatu odšteta. Analitičari Merrill Lyncha procjenjuju da bi odštetni zahtjevi mogli iznositi 130 milijarda dolara potraje li kriza dvije godine. Odštetne svote trebali bi podijeliti TEPCO i japanska vlada koja će vjerojatno osnovati fond iz kojeg će isplatiti najhitnije odštetne zahtjeve. TEPCO već ima golem dug od 115 milijarda dolara, a vrijednost je te tvrtke 35 milijarda. Kako neće moći isplatiti sve, vlada će morati reagirati.

MADRID - Broj nezaposlenih u Španjolskoj koji podnose zahtjeve za isplatu odgovarajuće naknade u ožujku je porastao osmi mjesec zaredom, objavila je tamošnja vlada. Broj onih koji su podnijeli zahtjev za isplatu naknade za nezaposlene u ožujku je uvećan za 34.406 i dosegnuo je 4,3 milijuna, što je njegova nova rekordna razina, pokazali su podaci španjolskog ministarstva rada. Najviše otkaza zabilježeno je u sektoru usluga, na koji otpada oko 70 posto ukupnih gospodarskih aktivnosti te zemlje. Blago olakšanje pružaju pak brojke iz posrnulog sektora graditeljstva, u kojem se stopa nezaposlenosti spustila na 4,4 posto. Ukupan broj nezaposlenih u Španjolskoj objavljuje se u zasebnim izvješćima svaka tri mjeseca i ne obuhvaćaju podatke o zahtjevima za isplatu naknade za nezaposlene. Po tim podacima, u veljači je bez posla u Španjolskoj bilo 4,7 milijuna osoba, što je oko 20,5 posto tamošnjeg stanovništva. Stopa nezaposlenosti više je nego dvostruko veća u odnosu na prosječnu u eurozoni.

LONDON - Euro je u ponedjeljak ostao gotovo nepromijenjen prema dolaru budući da su tržišta većim dijelom već uračunala u cijene očekivano travanjsko povećanje kamatnih stopa eurozone. Euro je prema dolaru ostao nepromijenjen, na 1,4227 dolara. Prema jenu je nakratko poskočio iznad razine od 120 jena po prvi put od svibnja 2010., ali se kasnije povukao na 119,40 jena, 0,2 posto ispod razine zabilježene u petak. Dolar je prema jenu ostao nepromijenjen, te se njime trgovalo po 84,06 jena. "Mislim da je euro sad nadomak plafona, budući da je priča o razlici u monetarnim politikama gotovo potpuno uračunata u cijene", ocjenjuje valutni strateg BTM-UFJ-a Lee Hardman. "Jen će vjerojatno nastaviti postupno slabjeti. Ipak, smatramo da je vjerojatnije da će prema jenu jačati dolar nego euro. Smatramo da tržište podcjenjuje očekivanja vezana uz američke kamatne stope", dodaje Hardman.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙