FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 18. ožujka 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ZAGREB/LUXEMBOURG - U vanjskotrgovinskoj razmjeni eurozone sa svijetom u siječnju je zabilježen manjak u iznosu 14,8 milijardi eura, dok je manjak Europske unije iznosio 29,8 milijardi eura, pokazuju u petak prve procjene europskog ureda za statistiku. Time je trgovinski manjak u obje zone dodatno produbljen i u odnosu na prethodni mjesec i u usporedbi sa siječnjem 2010., pokazuju nadalje podaci Eurstata. Tako je u prosincu 2010. manjak eurozone u vanjskotrgovinskoj razmjeni bio u visini svega 500 milijuna eura, dok je u EU bio izrazitiji i iznosio je revidiranih 10,9 milijardi eura. Prema desezoniranim podacima Eurostata, izvoz iz eurozone u prvom je ovogodišnjem mjesecu, u usporedbi s prethodnim mjesecom, bio veći za 3,6 posto, dok je uvoz porastao za 5,3 posto. Istodobno je izvoz EU-a na mjesečnoj razini porastao 6,4 posto, dok je njegov uvoz bio veći za 4,8 posto, objavio je nadalje statistički ured EU-a.

ŽENEVA - Nuklearna kriza i posljedice razornog potresa u Japanu uzrokovat će veliki pad aktivnosti u zrakoplovnoj industriji od kojeg se neće početi oporavljati prije druge polovine godine, upozorilo je u petak industrijsko udruženje IATA. Japansko je tržište vrijedno 62,5 milijardi dolara i na njega otpada 10 posto prihoda svjetske zrakoplovne industrije i 6,5 posto svjetskog tržišta linijskog prijevoza putnika, ističu u IATI. Stoga se stanje u cijeloj zrakoplovnoj industriji vjerojatno neće popraviti sve dok se u drugoj polovini godine ne osjeti učinak oporavka zbog obnove u Japanu, procjenjuju u udruženju, uz napomenu da je još prerano za procjene dugoročnih posljedica. Kinesko je tržište pritom najizloženije budući da tamošnje tvrtke 23 posto prihoda u međunarodnom poslovanju ostvaruju upravo u Japanu, ističu u IATA-i. Slijede Južna Koreja s odgovarajućim udjelom od 20 posto, Tajland s 15 i SAD s 12 posto. Među europskim je tržištima najizloženije ono francusko, s udjelom prihoda koji se ostvaruju u Japanu od sedam posto.

LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima nakon što je libijski ministar vanjskih poslova kazao da će Libija prekinuti sve vojne operacije, a prihvaćena je i rezoluciju Ujedinjenih naroda o trenutnoj obustavi vatre. Cijene sirove nafte pale su nakon podneva na londonskom tržištu 92 centa, na 113,98 dolara za barel, nakon što su nakratko dotaknule i 117,29 dolara. Na američkom su tržištu bile u minusu 59 centi i iznosile su 100,83 dolara za barel. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je u petak na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 108,08 dolara, što znači da je bila 2,28 dolara viša nego dan ranije.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙