FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. ožujka 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LUXEMBOURG - Član upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) Yves Mersch u ponedjeljak je poručio da je ECB spreman odlučno i pravovremeno djelovati kako bi otklonio prijetnje cjenovnoj stabilnosti. Guverner luksemburške središnje banke na tiskovnoj je konferenciji istaknuo da su monetarne vlasti u stanju velike budnosti pred novo zasjedanje ECB-a, zakazano za 7. travnja. Takva retorika jasno upućuje na povećanje ključnih kamatnih stopa, koje su 'zaglavile' na rekordno niskim razinama od jedan posto od svibnja 2009. Dužnosnik ECB-a oglasio se netom pred današnje okupljanje ministara financija EU-a u Bruxellesu na kojem će pokušati dogovoriti pojedinosti novog paketa mjera za pomoć krizom pogođenim zemljama članicama eurozone. Ministri će također pokušati prevladati tvrdokorne razlike u stajalištima u pogledu čitavog niza pitanja pred summit EU-a koji će se održati 24. i 25. ožujka, od podjele tereta u aktualnom kriznom fondu, kojeg će 2013. zamijeniti trajni mehanizam pomoći, do pitanja vrlo niskog korporativnog poreza u Irskoj.

BRUXELLES - Malta najbrže ispravlja propuste i ugrađuje europske propise o unutarnjem europskom tržištu u nacionalno zakonodavstvo, dok je najsporija Italija, pokazalo je najnovije izvješće Europske komisije. Na razini Europske unije samo 0,9 posto europskih direktiva o jedinstvenom tržištu nije ugrađeno u zakonodavstvo zemalja-članica ni nakon isteka propisanog roka. Time je njihov udio ostao nepromijenjen u prethodnih šest mjeseci i u okviru je ciljanih jedan posto, ističu u Bruxellesu. Prethodno je izvješće objavljeno 23. rujna 2010. Ukupno je ciljanu razinu od jedan posto neugrađenih propisa o jedinstvenom tržištu nakon propisanog roka dosegnulo 20 zemalja-članica, dok je sedam njih premašilo ciljani udio. Riječ je o Austriji, Češkoj, Estoniji, Cipru, Mađarskoj, Poljskoj i Italiji. Ukupan je broj postupaka pokrenutih zbog neprimijenjene europske regulative o jedinstvenom tržištu smanjen za 11 posto u odnosu na prethodno šestomjesečno razdoblje. Najviše je propusta zabilježeno u kategoriji poreza i okoliša. Najviše postupaka i dalje se vodi protiv Belgije, a slijede je Grčka i Italija. Na te tri zemlje otpada četvrtina svih postupaka pokrenutih zbog propuštene ugradnje europskih propisa u nacionalno zakonodavstvo.

LONDON - Jen je u ponedjeljak oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta budući da ulagači nastoje procijeniti mogućnost nove intervencije članica G7. Dolar je prema jenu ojačao 0,8 posto na 81,27 jena. Jednako je toliko prema japanskoj valuti ojačao i euro, popevši se na 115,11 jena. Prema dolaru je ostao nepromijenjen na 1,4164 dolara, nakon što je prethodno skočio na najvišu razinu prema američkoj valuti u četiri mjeseca od 1,42 dolara na krilima uvjerenja da će članice Europske unije na ovotjednom summiti definitivno odobriti povećanje zajmodavnih kapaciteta kriznog fonda. "Dolar će dobivati kratkoročnu podršku prema jenu budući da tržište ispituje mogućnost novih intervencija. Središnje su banke odredile granicu do koje se može ići i mislim da je to psihološki utjecalo na tržišta, koja neće tako skoro ponovno pogurati dolar nadomak razine od 76,25 jena", ocjenjuje glavni valutni strateg BNP Paribasa Hans Redeker. Trgovci i analitičari procjenjuju da su Bank of Japan, Europska središnja banka i Bank of Canada zajedno intervenirale na tržištima prodajom ukupno oko 32,3 milijarde jena. Procjene za Bank of England i američku središnju banku Fed zasad nisu dostupne.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙