FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao, otporan na dužničke nevolje u eurozoni

Autor: gvla
LONDON, 24. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak ojačao prema dolaru, poduprt kupovinama bliskoistočnih ulagača i azijskih središnjih banaka, budući da su politička kriza u Portugalu i stanje u španjolskom bankovnom sektoru manje-više već uračunati u cijene.

Euro je prema dolaru ojačao 0,4 posto na 1,4138 dolara, nakon što je prethodno potonuo na 1,4049 dolara pod pritiskom odluke agencije Moody's o sniženju rejtinga 30 španjolskih banaka.

Dolar je prema jenu ostao nepromijenjen na 81,00 jena.

Tržišni sudionici primjećuju da euro razvija sve veću otpornost na loše vijesti, poput ostavke portugalskog premijera, zahvaljujući ponajprije kupovinama azijskih središnjih banaka.

"Euro postaje sve otporniji na pitanja koja se tiču eurozone, no problem je što tržišta možda previše ležerno ignoriraju rizike", upozorava viša valutna strateginja Rabobanka Jane Foley.

Na početku trgovine u četvrtak raspoloženje ulagača prema euru pritisnula je ostavka portugalskog premijera u srijedu naveče, nakon što je parlament odbio njegove prijedloge kriznih mjera, čime su porasli izgledi da će ta zemlja trebati pomoć izvana u financiranju dugova, kakvu su bile prisiljene zatražiti Grčka i Irska.

Europska jedinstvena valuta oporavila se zahvaljujući poluslužbenim i ponudama bliskoistočnih ulagača. Potporu za rast dobila je i od razlika u prinosima u eurozoni i Sjedinjenim Državama, u očekivanju skorog podizanja kamatnjaka u eurozoni radi suzbijanja inflatornih pritisaka. U SAD-u bi kamatnjaci trebali ostati niski radi potpore gospodarstvu.

Ključnu prijetnju euru predstavlja ipak vijest da europski čelnici vjerojatno neće već ovaj tjedan postići konačni dogovor o povećanju stvarnih zajmodavnih kapaciteta kriznog fonda za eurozonu, već da će odluku o tome odgoditi za lipanj.

"Ako na summitu Eu-a u četvrtak i petak u Bruxellesu ne bude postignut dogovor o kriznom fondu, to će vjerojatno kratkoročno nagristi podršku euru", ocjenjuje valutni analitičar tvrtke CitiFX Valentin Marinov.

Tržišta su na oprezu u očekivanju moguće nove intervencije japanske vlade radi prodaje jena u slučaju da dolar sklizne ispod razine od 80 jena. Trgovci pak upozoravaju da bi japanski izvoznici mogli reagirati na jačanje dolara prodajama zelene novčanice, što bi trebalo zadržati jen u uskom rasponu prema dolaru.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙