FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte prigušene strahovanjima od pada potražnje i inflacije

Autor: mpuk
LONDON, 13. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte prigušila su u srijedu na međunarodnim tržištima sve izraženija strahovanja da će skupa nafta nagristi potražnju i potpiriti inflaciju širom svijeta.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u svibnju porasle su u Londonu za 33 centa na 121,25 dolara za barel, nakratko skočivši i na 122,19 dolara. Na američkom tržištu za isporuke u istom mjesecu ostale su gotovo nepromijenjene na 106,23 dolara.

Na tržištu je zavladao oprez dok trgovci i analitičari nastoje analizirati niz faktora.

"Bilo je mnogo negativnih čimbenika za naftu u zadnjih 48 sata", kazao je Ben Le Brun, analitičar CMC Marketsa.

"To vjerojatno nije loše budući da se na tržištu najviše priča o inflaciji".

Međunarodna agencija za energiju (IEA) i američka vlada zaključile su u utorak da visoke cijene nafte počinju kočiti tempo gospodarskog rasta i nagrizati potražnju za gorivom.

IEA je ipak ostavila prognozu rasta potražnje za gorivom za 2011. nepromijenjenom, kao što je to učinila i Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC).

OPEC je u više navrata isticao da je tržište više nego dostatno opskrbljeno da podmiri potražnju. Vodeći proizvođač Saudijska Arabija poručio je da će po potrebi povećati proizvodnju ali nakon velikog povećanja u ožujku izvori u industriji kazali su da je ta zemlja zapravo obuzdala proizvodnju.

Nova mješavina koju je Saudijska Arabija proizvela kako bi nadoknadila izgubljenu libijsku naftu nije pretjerano oduševila tržišta.

Libija je zbog nasilja gotovo u potpunosti obustavila proizvodnju, pri čemu je u normalnim okolnostima proizvodila 1,6 milijuna barela dnevno.

Na naftnim poljima pod kontrolom pobunjenika proizvodi se oko 100 tisuća barela dnevno, ali se tek minimalna količina te nafte izvozi, kazao je u srijedu glasnogovornik pobunjeničkih snaga na sastanku ministara vanjskih poslova o budućnosti Libije, koji je sazvan u Kataru.

U zasebnom izvješću OPEC je na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 117,55 dolara, što znači da je bila 2,75 dolara niža nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙