FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na naftnim tržištima prevladao oprez

Autor: mpuk
LONDON, 23. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima zbog opreza među ulagačima u vezi s nemirima na Bliskom Istoku dok je u SAD-u cijene zakočilo očekivanje o rastu zaliha sirove nafte.

Cijene barela sirove nafte ostale su na londonskom tržištu gotovo nepromijenjene na 115,76 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 105,05 dolara.

Obujam trgovanja bio je umjeren na oba tržišta budući da je velika kolebljivost u posljednjih nekoliko tjedana potaknula ulagače na oprez odnosno na potragu za sigurnijim utočištima za kapital.

U Jemenu, malom proizvođaču nafte i plina, oporbene skupine pozvale su prosvjednike da se u petak pridruže maršu prema palači predsjednika Alija Abdullaha Saleha, tražeći njegovu ostavku.

Sedmotjedni ulični prosvjedi protiv Salehove 32-godišnje vladavine uzbunili su zapadne prijestolnice, potaknuvši strah od raspada zemlje u kojoj se ukorijenila al-Qaida.

"Razdoblje tranzicije može donijeti samo rizik za opskrbu naftom i veću nesigurnost, što će cijene nafte zadržati na visokoj razini", kazao je Christopher Bellew iz tvrtke Bache Commodities.

Jemen je susjed Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte i jedine članice OPEC-a s dovoljno rezervnih kapaciteta da nadoknadi smanjenu opskrbu iz drugih zemalja.

Građanski nemiri proširili su se diljem sjeverne Afrike i Bliskog Istoka, te su nakon Tunisa, Egipata i Bahreina doveli i do prekida proizvodnje nafte u Libiji.

Cijene su zakočila i očekivanja da će najnovije izvješće američke vlade o zalihama pokazati rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 1,6 milijuna barela.

Globalna tržišta očekuju i glasovanje u portugalskom parlamentu o mjerama štednje koje je predložila vlada.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u srijedu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela košarice njezine nafte u utorak iznosila 110,23 dolara što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙