FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte porasle uoči američkih podataka o zaposlenosti

Autor: mpuk
LONDON, 1. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima budući da ulagači očekuju da će podaci o američkoj zaposlenosti koji će biti objavljeni tijekom dana potvrditi poboljšanje gospodarskih izgleda najvećeg svjetskog uvoznika nafte.

Cijene barela nafte za isporuke u svibnju porasle su na londonskom tržištu 19 centi na 117,55 dolara. Na američkom su tržištu bile u plusu 35 centi i iznosile su 107,07 dolara za barel.

Borba u Libiji podržala je cijene sirove nafte budući da je mogućnost dugotrajnog sukoba prigušila očekivanja da će se libijska nafta vratiti na tržište u bliskoj budućnosti.

Libijske pobunjenike razveselio je u četvrtak bijeg ministra vanjskih poslova koji su protumačili kao novi znak sloma Gaddafijeve vladavine, no američki dužnosnici upozoravaju da on još nije poražen i da strahuju od uplitanja u još jedan rat.

„U posljednja dva dana financijska tržišta bila su glavni pokretač viših cijena sirove nafte, no investitori nisu zaboravili nemire na Bliskom istoku i to podržava tržište", rekla je analitičarka Serene Lim iz banke ANZ.

Cijene nafte dobile su zamah u drugoj polovici tjedna nakon što je izvješće objavljeno u četvrtak pokazalo pad zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlene u SAD-u u prošlom tjednu i ukazalo na poboljšanje zaposlenosti na Srednjem zapadu.

Analitičari procjenjuju da će najnoviji američki podaci o zaposlenosti za ožujak pokazati solidan rast drugi mjesec zaredom, za 190.000 radnih mjesta. To bi značilo zaokret na tržištu rada koje u tom slučaju više ne bi zaostajalo za gospodarskim oporavkom.

Organizacija zemalja izvoznica nafte objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 111,42 dolara, što znači da je bila 1,24 dolara viša nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙