FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte iznad 115 dolara, Bliski Istok potisnuo Portugal u drugi plan

Autor: mpuk
LONDON, 24. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima budući da je zabrinutost zbog nestabilnosti na Bliskom Istoku potisnula u drugi plan strahovanja za zdravlje gospodarstva eurozone nakon ostavke portugalskog premijera.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u svibnju porasle su na londonskom tržištu za 18 centi na 115,73 dolara za barel. Na američkom su tržištu bile u plusu 68 centi i iznosile su 105,43 dolara za barel, poduprte velikim padom zaliha benzina u SAD-u.

"Čas prevladavaju faktori koji podupiru cijene nafte, čas oni koji ih pritišću", tumači Carsten Fritsch, analitičar Commerzbanka.

"Pritom su najvažniji čimbenici i dalje zbivanja u Libiji i na Bliskom Istoku", dodaje.

Zrakoplovi zapadnih sila nastavili su akcije u Libiji, ali zasada nisu uspjeli zaustaviti napade oružanih snaga libijskog čelnika Muamara Gadafija na gradove pod kontrolom pobunjenika.

Sirijske su snage ubile šestero ljudi u napadu na prosvjednike u gradu Deraai a palestinske su rakete pogodile dva grada u Izraelu, te je izraelski premijer Benjamin Netanjahu zaprijetio "razmjenom udaraca" s Pojasom Gaze kojim upravlja Hamas.

Cijene nafte pritisnula su pak zbivanja u eurozoni, posebno u Portugalu čiji je premijer Jose Socrates u srijedu podnio ostavku nakon što je parlament odbacio najnovije mjere štednje njegove vlade, predložene kako bi se otklonila potreba za pomoći izvana.

Portugal mora u travnju vratiti veliku ratu duga a zbog ustavnih odredbi ne može prije tog roka održati izbore, tumači analitičar naftnih tržišta iz Global Risk Managementa Thorbjorn Bak Jensen.

"Ostavka portugalskog premijera potaknula je prodaju odnosno kupovinu rizične imovine, ovisno o procjeni kako će stvari dalje razvijati", dodao je.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u četvratk na svojim internetskim stranicama da je cijena barela košarice njezine nafte iznosila u srijedu 111,09 dolara, što znači da je bila 86 centi viša nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙