FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nemiri na Bliskom Istoku podigli cijene nafte

Autor: mpuk
LONDON, 17. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte skočile su u četvrtak na međunarodnim tržištima više od dva dolara nakon što su napetosti u Saudijskoj Arabiji i Bahreinu potpirile strah od novih poremećaja u opskrbi a investitori pokušavaju procijeniti i stanje u japanskoj potražnji.

Cijene sirove nafte za isporuke u svibnju skočile su na londonskom tržištu 2,13 dolara na 112,73 dolara za barel. Na američkom tržištu porasle su za jedan dolar, na 99,86 dolara, da bi se potom stabilizirale na 99,71 dolara.

„Fokus je ponovno na nemirima na Bliskom Istoku", kazao je Christopher Bellew iz tvrtke Bache Commodities.

U Bahreinu je uhićeno najmanje šest oporbenih čelnika, dan nakon što je slomljen prosvjed većinskih šijita.

Državna kompanija Bahrain Petroleum (BAPCO) djelomično je obustavila proizvodnju zbog manjka osoblja povezanog s prosvjedima, kazali su izvori iz sektora trgovine.

Bahrein se nalazi manje od 100 kilometara od središta saudijske naftne industrije Dhahran, uključujući najveća naftna polja u svijetu.

Saudijski šijiti prosvjedovali su u srijedu na istoku kraljevstva, tražeći oslobađanje zatvorenika i izražavajući potporu šijitima u Bahreinu, kazao je jedan aktivist i svjedok.

Tržište je također usmjereno na potresom oštećenu japansku nuklearnu elektranu Fukushima, u kojoj radnici pokušavaju ohladiti reaktore.

Iako će japanski radovi na obnovi podrazumijevati ogromnu potrošnju energije, prekidi proizvodnje mogli bi u kratkoročnoj perspektivi smanjiti potražnju za električnom energijom.

Dugotrajni poremećaji mogli bi se pak preliti i na svjetske opskrbne lance i utjecati na gospodarski rast, strahuju ulagači.

"Tržište vidi rizik i na strani ponude i na strani potražnje, te mora odlučiti koji su ozbiljniji", rekla je Barbara Lambrecht, analitičarka Commerzbanka. "Traži orijentaciju - mislim da možemo očekivati još kolebanja".

Cijene su kliznule oko četiri posto otkad je Japan prije šest dana pogodio potres i tsunami, dotaknuvši u srijedu najnižu razinu u tri tjedna od 107,35 dolara.

U međuvremenu je na OPEC-ovim internetskim stranicama objavljeno da je cijena referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 105,80 dolara po barelu, što znači da je bila 76 centi niža nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙