FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Napad na Libiju podupro cijene nafte

Autor: mpuk
LONDON, 21. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte skočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima za dva dolara nakon što su zračni napadi na Libiju utemeljeni na rezoluciji Ujedinjenih naroda i pojačani nemiri na Bliskom Istoku raspirili zabrinutost oko opskrbe naftom iz te regije.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u svibnju porasle su tako u Londonu za 2,21 dolar na 116,14 dolara. Na američkom se tržištu barelom za isporuke u travnju trgovalo po 2,13 dolara višoj cijeni od 103,20 dolara.

"Jasnije se nazire priroda vanjskog vojnog angažmana, situacija eskalira, te bi oštećenja na infrastrukturi mogla bi veća i zadržati Libiju van tržišta nafte na duže vrijeme“, kazala je Amrita Sen, analitičarka u tvrtki BarCap.

Tijekom vikenda nemiri su buknuli čak i u najautoritarnijim bliskoistočnim režimima. Tako je u gomila podmetnila požar u sjedištu vladajuće stranke Baath, glavnom kompleksu sudova i podružnicama telefonske kompanije. U prošlotjednoj je pobuni u toj zemlji stradalo najmanje četvero ljudi.

U Jemenu je ubijeno desetak protuvladinih prosvjednika, što je potaknulo veleposlanika te zemlje pri UN-u da podnese ostavku.

Napetosti su također porasle između Bahreina i Irana, nakon što je iranski veleposlanik prošlog tjedna protjeran iz sićušnog otočnog kraljevstva zbog oštre kritike na račun vojne pomoći Saudijske Arabije. Teheran je uzvratio istom mjerom.

Iran podupire šijite koji čine većinu u Bahreinu a na vlasti su suniti.

Saudijska Arabija, američki saveznik, nije zabilježila masovne prosvjede, no nezadovoljstvo je naraslo nakon što su se nemiri ukorijenili u susjednim zemljama, Jemenu, Bahreinu i Omanu.

Napadi na Libiju pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske povećali su ulog u građanskom ratu koji je smanjio ispod razine od 400 tisuća barela dnevno, u odnosu na redovnih 1,6 milijuna.

Organizacija zemalja izvoznica nafte objavila je u ponedjeljak na svojim internetskim stranicama da je referentna cijena barela košarice njezine nafte iznosila u petak 110,54 dolara, što znači da je bila 2,46 dolara viša nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙